BLOG

Vier ingrediënten voor succesvol samenwerken

Gepubliceerd op:22 december 2016 | In categorie: business mediation, communicatie | Door: Tabitha van den Berg

Als mediators weten Eline en ik als geen ander hoe makkelijk een mooie zakelijke droom in een nachtmerrie kan veranderen. Waar samengewerkt wordt ligt conflict op de loer. Dat kan je huiverig maken om zelf een samenwerking aan te gaan. Toch zijn er legio voordelen, ook voor zelfstandig ondernemers. Meer kennis in huis, het delen van kosten zoals marketingbudget, delen van elkaars netwerk, kunnen sparren, werkruimte delen, etc. Hoe kun je nou voorkomen dat het mis gaat? Vier veelgemaakte ‘fouten’ en hun remedie.

1. Niks op papier
Het lijkt logisch dat je vooraf goede afspraken maakt, maar 9 van de 10 nieuwe samenwerkingsvormen die zich melden bij de Kamer van Koophandel hebben nog niks op papier. Twee of meer enthousiaste collega’s komen hun nieuwe onderneming registreren, zitten vol goede ideeën en willen snel aan de slag. En ach die samenwerkingsovereenkomst doen we nog wel. Niet dus. En dat kan knap lastig zijn als alles niet volgens plan loopt. Maar als je wel samen even stil staat bij zo’n saai model contract komen jullie vanzelf in gesprek. Bijvoorbeeld over wat te doen als iemand arbeidsongeschikt wordt. Het getekende contract gaat in de la maar er is wel goed nagedacht.

2. Afwachten
Ok, je tekent dus een samenwerkingsovereenkomst en huurt een werkruimte. Bordje op de deur en een bericht op de website: we zijn open! Laat die klanten maar komen dan… Hmmm, nou, meestal niet. Zorg dat de wereld weet dat jullie er zijn. Ga samen brainstormen hoe jullie je netwerk kunnen activeren, bij wie jullie op de koffie gaan en waar jullie zichtbaar willen worden. Bedenk hoe je de eerste klanten gaan werven maar ook wat plan B is. Hoe lang kunnen jullie het (financieel) volhouden in de opstart fase? Wanneer stoppen jullie er mee mocht het toch niet werken? Wacht niet af. Zorg vooral dat jullie met reële verwachtingen en vol energie ‘de zaak’ gaan vormgeven.

3. Je zorgen niet met elkaar delen
Het lijkt soms zoveel makkelijker om je onderbuikgevoel te negeren. Of te denken, hmmm, straks krijg ik het verwijt te zeuren. Dus je slikt je bezwaren in. Negeert de wrijving en je ongemak. En het gevolg: op een dag ben je er helemaal klaar mee. Je pakt je biezen of de bom barst. Zonde! Blijf met elkaar in gesprek. Neem jezelf en de ander serieus en deel je zorgen

4.Groeien zonder plan
Geweldig als je samen onderneemt en er komen allerlei kansen op je pad. Een beetje achtbaan hoort er bij. Ondernemen is Rock ‘n roll, gaan met die banaan, toch? Maar ho, wacht even. Zijn al die opdrachten wel haalbaar? Kunnen jij en je mede-ondernemers deze workload wel aan? Kloppen de opdrachten ook bij jullie bedrijf? Grenzeloos groeien en overal enthousiast ja op zeggen is potentieel giftig voor jullie samenwerkingsrelatie. Zorg dat je bij elke opdracht en ieder kwartaal even bij elkaar zit. Wat gaan we doen, met wie, door wie, is dit haalbaar? Zo voorkom je irritatie, stress en verminder je de kans op verzuim en onderlinge ruzie.
Kortom: communicatie is essentieel. Samenwerken vraagt om een eerlijke relatie. En net als elke relatie, zal deze ups en downs kennen. Zorg dat jullie daarover in gesprek gaan. Trap op de rem als je merkt dat jullie bergafwaarts gaan. Of geef een seintje als de groei te snel gaat.

Werk aan de winkel?
Op 19/5 van 10 – 16.30 uur geven Eline en ik weer een workshop over samenwerken voor mediators/conflict professionals. Zin om meer te leren over zakelijk daten, juridische en organisatorische samenwerkingsvormen en vooral écht aan de slag met jezelf en de eventuele ander? Je bent van harte welkom. Lees meer over de workshop