podcasts voor mediators

5 luistertips van de mediator voor de zomervakantie

In de zomervakantie reizen we. Of liggen we op het strand, of wandelen we in de bergen. Of zijn we juist de enigen op de werkvloer, de ballen in de lucht houden. Alleen, met familie, met vrienden. Even loskomen van het jaar, bijtanken, of juist niet.

Hieronder heeft onze mediator Diederik Diercks een aantal luistertips voor in de auto, op het strand, de bergen of onderweg naar werk. De gemene deler is menselijkheid, of in het Engels “human interest”.

1. We hebben ruzie – NPO Luister / Omroep MAX door Elles de Bruin en Jantine Stoel

Hoewel er in dit lijstje vooral “gewone” podcasts staan, kunnen we als mediators natuurlijk alleen maar beginnen met deze schitterende serie: “We hebben ruzie” uit 2021/2022. 13 prachtige afleveringen met echte verhalen van echte mensen die gewoon ruzie hebben. Het hoort erbij. Wat deze serie zo mooi maakt is dat hij niet gemaakt is door mediators (of andere “ruzie-professionals”), maar door journalisten, die er af en toe een deskundige bij halen om te duiden. Hierdoor wordt je eerst meegenomen in het verhaal en ga je er daarna, met de input van de deskundigen, anders naar kijken.

Mijn favoriete aflevering is de vierde. Hierin wordt een conflict tussen vader en zoon beschreven, maar dan terugkijkend. Zowel vader als zoon kunnen heel mooi reflecteren op wat er toen gebeurde, wat zij toen deden en daarin begrip voor elkaar opbrengen. Psycholoog Steven Pont, ook bekend van het (voor ouders pijnlijk herkenbare) televisieprogramma De Opvoeders, geeft mooie duiding.

2. This American Life – WBEZ Chicago en PRX, hosted by Ira Glass

Dit is de oudste podcast ter wereld. Ira Glass (neef van Philip) maakt deze serie als sinds midden jaren 90. De titel This American Life schrikt misschien af (wij zijn immers geen Amerikanen), maar wat mij betreft had hij ook gewoon “This Life” kunnen heten. Al 30 jaar publiceren ze elke maandag een uur luisterplezier waarin ze aan de hand van een thema één of meerdere verhalen vertellen. Altijd vanuit het menselijke oogpunt. Human interest. Op hun website, thisamericanlife.org, kun je alle afleveringen luisteren en vind je top tien lijstjes. Om je op weg te helpen geef ik je hieronder een paar van mijn favorieten:

 • One last thing before I go. Twee ontroerende verhalen in één uur. De eerste over een telefooncel in Japan, waar mensen bellen met geliefden die zij in de Tsunami hebben verloren. Het tweede verhaal gaat over een man die zijn vader en diens broer nog één keer met elkaar wil laten praten, voordat het te laat is.
 • 129 cars. Een aflevering waarin ze een maand lang meelopen bij een autodealer en de verkopers interviewen: hoe halen ze hun 129 auto’s per maand? Heerlijk luisteren.
 • Burn it down. Deze aflevering uit 2019 gaat bijna volledig over de Amsterdamse (ja, die in Nederland) brandweer. Een inkijkje in die wereld door de ogen van de (oud)-politiechef die toen werd ingehuurd om daar orde op zaken te stellen.
 • Santaland Diaries. Misschien het verkeerde seizoen, maar als je ergens deze zomer pech hebt met het weer en het gevoel hebt dat het al bijna kerst is, dan kan deze ook wel. Ik heb tranen met tuiten gelachen om dit dagboek van een elf in een warenhuis tijdens kerst.

3. Mina en Mevrouw – NPO Radio 1/VPRO door Maartje Duin

In Mina en Mevrouw ui 2023/2024 gaat Maartje Duin het verleden van haar overgrootmoeder in. Eerder deed zij dit ook al met familie van langer geleden in De plantage van onze voorouders, samen met Peggy Bouva, waarmee ze verschillende prijzen wonnen.

In deze nieuwe serie onderzoekt Maartje de relatie die haar “grootmama” had met degene die meer dan 50 jaar haar bediende was: Mina. Zij wordt hierbij geholpen door de dagboeken die haar grootmama bijna 90 jaar lang bijhield en die Maartje met behulp van haar familie ontleed. Ook zoekt ze contact met de familie van Mina. In 10 afleveringen wordt een prachtig tijdsbeeld geschetst dat gaat over sociale verhoudingen en de rol en beperkingen van vrouwen in de 20ste eeuw. Ook is het een verhaal over in het reine komen met het verleden en mild zijn voor hen die het leefden. Het is meeslepend groots en persoonlijk klein tegelijk. En aan het eind ben je fan van Maartje’s moeder :).

4. Heavyweight – Gimlet Media, hosted by Jonathan Goldstein

In Heavyweight duikt Jonathan Goldstein sinds 2016 elke aflevering een persoonlijk verhaal in. Als redder. Mensen die elkaar kwijt zijn geraakt, of mensen die decennia niet meer met elkaar hebben gesproken, brengt hij bij elkaar. Wat het heerlijk om naar te luisteren maakt is de combinatie van humor en liefde voor de mens. Het lukt hem telkens om achter wat er gebeurt toch nog een mooi mens te blijven zien, een vaardigheid die wij in mediations ook veel nodig hebben. Deze podcast is Human Interest op zijn best. Dus zoek je grote geschiedkundige beschouwingen en waarheden, dan moet je hem overslaan. Zoek je verhalen over echte mensen die zichzelf zijn, niet meer en niet minder, dan ben je hier op je plek. Hier zijn een paar afleveringen om je op weg te helpen, maar je kunt ook gewoon bij  aflevering 1 beginnen.

 • Victor and Maite over een beroemde kunstenaar en zijn muze.
 • Another Roadside Attraction over een boekwinkel die er even was, precies op het juiste moment voor één meisje
 • Lenny over Jonathan’s beste jeugdvriend, die stervende is.
 • Justine over een meisje dat wil weten welke verhalen van haar vader waar waren.
 • The Marshes over een familie waar een dronken moment een groot geheim onthult.

5. Neuroscience met You are not so smart (David McRaney) en Hidden Brain (Shankar Vedantam)

Als je meer geïnteresseerd bent in wetenschappelijks podcasts, dan zijn dit aanraders. Beide podcasts gaan al een tijd mee en hebben hun eigen ritme en stijl. In You Are Not So Smart gaat David McRaney verschillende onderwerpen af. In de recentere afleveringen interviewt hij wetenschappers, maar persoonlijk vind ik de eerdere afleveringen leuker, waarin hij een onderwerp behandelt (en waar nodig een wetenschapper invliegt). Leuke afleveringen zijn:

In Hidden Brain bespreekt Shankar Vedantam verschillende onderwerpen uit de sociale Psychologie. In een rustige verhalende stijl maakt hij theorie levend. Een aantal aanraders zijn:

 • Change your story, change your life over de kracht van verhalen. Onderdeel van een mooie serie van 5 die gaat over het hebben van invloed op anderen
 • Lincoln’s Dilemma over compromissen sluiten zonder je idealen te verliezen. Onderdeel van een mooie serie van 5 over het omgaan met conflict (in het kader van de amerikaanse presidentsverkiezingen)

Bonus: De Casus van Mediation Amsterdam

DE mooiste mediationpodcast van Nederland (zeggen wij van WC-eend), De Casus. Zes afleveringen waarin mijn collega’s Tabitha en Eline telkens over een andere casus vertellen, gepresenteerd door Winston Boldewijn.

Ik hoop dat jullie een goede zomer hebben met veel (luister) plezier!