Training autisme, conflict en mediation

Over autisme, of autisme spectrum stoornis (ASS) zoals de diagnose officieel heet, bestaan veel vooroordelen. Ook onder mediators. Het denken over autisme is (gelukkig) aan ontwikkeling onderhevig. De term neurodiversiteit, die breder is dan alleen autisme, is in opmars. Onder andere op basis van data van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geschat dat één op de zeven mensen wereldwijd een ‘afwijkend’ brein heeft, dat wil zeggen een brein dat informatie en prikkels op een andere manier verwerkt. Denk dan bijvoorbeeld aan mensen met hoogbegaafdheid, dyslexie, AD(H)D of autisme. Langzaamaan wordt duidelijk dat een inclusieve werkvloer ook betekent oog hebben voor verschillende breinen in de werksetting. Dat is (nog) niet altijd vanzelfsprekend.

Autisme en (kans op) conflict

De meeste mensen die zich identificeren als autist en/of de diagnose autisme hebben, ervaren moeilijkheden in de communicatie met nietautistische mensen. Samenwerken kost hen méér energie. Voldoen aan normen die niet bij je passen, omgaan met verschillende verwachtingen en moeite hebben met periodes van onduidelijkheid en transitie; dit kan allemaal een bron van stress en een voedingsbodem voor conflict vormen. Niet kunnen meekomen in een wereld waarin jouw behoeften en talenten minder  zichtbaar zijn of minder gewaardeerd worden dan die van een ander heeft een prijs, bijvoorbeeld ziekte en/of conflict op de werkvloer. Een situatie met allemaal verliezers. Kan dat anders? En kan bemiddeling of mediation daarbij een rol spelen? Wij geloven van wel.


Daarom ontwikkelden Myrthe Korf (zelf autistisch en werkzaam als consultant/trainer autisme en hoogbegaafdheid) en Tabitha van den Berg (gespecialiseerd arbeidsmediator) in 2022 een internationale workshop in London waaraan 40 mediators van over de hele wereld deelnamen. Na het succes van deze training in London brengen we de training dit voorjaar ook naar Nederland.

Beide trainers hebben beiden veel eigen ervaring met autisme en conflict in organisaties. Daarnaast hebben zij ook verschillende opleidingen gevolgd, onder andere bij de AutismeAcademie.

Myrthe Korf: Binnen het thema neurodiversiteit ligt onze focus bij autisme, maar een deel van onze kennis en tips is ook toepasbaar als er sprake is van ADHD, dyslexie, hoogbegaafdheid en vormen van chronische psychische kwetsbaarheid.

Op het programma

Deze training bestaande uit drie delen: 2 * 1,5 uur online via Zoom en 1 dag op locatie in Amsterdam.

In een kleine groep van maximaal 8 personen gaan wij aan de slag met:
Inzichten in verschillende uitingsvormen van autisme;
De impact van stress, conflict en trauma op het autistisch brein;
De verschillen in communicatiestijlen tussen neurotypische (‘gemiddelde’) breinen en autistische breinen;
Handelingsverlegenheid: hoe word je prikkel en taalbewust als begeleider?
Het schrijven van een autismevriendelijk mediationscript;
Diverse rollenspellen en groepsopdrachten.

Uiteraard is er in onze opzet veel ruimte voor eigen inbreng en het uitwisselen van ervaringen. Ook zal een wandeling in tweetallen van 45 minuten met een coachvraag onderdeel zijn van de trainingsdag op locatie.

Voor wie?

Mediators, leidinggevende, HRmedewerkers en jobcoaches met een actieve rol in en/of affiniteit met het begeleiden van samenwerkingen tussen autistische en nietautistische collega’s. Voor mediators worden 12PE punten aangevraagd bij het MfN.

Kosten & data dit voorjaar

Kosten €525 ex btw. Dit is inclusief lunch, koffie en thee, een reader en een literatuurlijst, en 12 PE punten (MfN)  (in aanvraag). Kom je met zijn tweeën vanuit één organisatie dan geldt er 10% korting voor jullie beiden.

Op het kantoor van Mediation Amsterdam (Johan van Hasseltweg 2C1, 1022 WV Amsterdam Noord).

Donderdag 25 mei, 15.0017.00 inleidend webinar. Terminologie en inventarisatie leervragen.
(Online via Zoom)

Vrijdag 2 juni, Volle dag (live op kantoor Mediation Amsterdam):
o
9.30 inloop,
o
BLOK 1 10.0012.45
o
Pauze: wandelen + lunch 12.4514.00
o
BLOK 2 14.0016.30
o
Afronden/opruimen 16.3017.00

Donderdag 29 juni 15.0017.00 (online via Zoom): Afronding en praktijkvragen webinar:

Aanmelden of nog vragen? Stuur een mailtje naar Tabitha

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *