Cadeau

Mijn jongste dochter was jarig deze week, dus alles stond in het teken van slingers, ballonnen en vooral kadootjes. Het leven is (meestal) een feestje als je een vierjarige kleuter bent. Voor ons volwassenen is het leven soms een stuk ingewikkelder.

Afgelopen week voerde ik meerdere gesprekken over mediation, niet gerelateerd aan ons kantoor. Als ambassadeur voor mediation in Nederland voor de Nederlandse Mediators vereniging (NMv), maar vooral als mens, denk ik dat mediation veel vaker, en veel vroeger kan worden ingezet. Het ging in deze gesprekken om een omgangsregeling en een fors burengeschil. Beide zaken komen binnenkort voor bij de rechter. Vanuit de gedachte “dan is er tenminste een duidelijke uitslag.”

En ja, dat is waar. Een rechterlijke uitspraak kan uitgevoerd worden. Je kunt in veel gevallen letterlijk je recht halen, door bijv. een deurwaarder in te schakelen.

Maar betere communicatie en meer begrip voor elkaar krijg je niet cadeau. En geen rechter, deurwaarder of politieagent kan dat forceren. En dat is precies waardoor ik er heilig van overtuigd ben dat mediation in veel gevallen de betere weg is.

Want ja, je moet om tafel met iemand waar je misschien het liefst helemaal geen contact meer mee zou hebben. En mediation is zeker geen tovermiddel. Al is een mediator nog zo bekwaam: je moet als partij vooral zelf aan de bak. Maar al verkennend, luisterend, en ja, zelfs werkend, ontstaat langzaam en soms onzeker een nieuwe relatie. Waarin meer en beter gecommuniceerd kan worden. En weer oplossingen gezocht worden, in plaats van ‘gelijk’. En uiteindelijk, biedt dat op de lange termijn een beter perspectief. Zeker bij buren en familiezaken. Maar ook in zakelijke netwerken: je blijft elkaar tegenkomen.

Meer weten over mediation algemeen? Op de publiekssite van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) vind je meer informatie over wat mediation is en wat het kan betekenen in jouw situatie.

Zit je zelf midden in een escalerend conflict? Wacht niet te lang! Neem vrijblijvend contact met ons op als je meer wilt weten over ons kantoor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *