Conflict op volle zee

Iedereen een beetje kapitein

Afgelopen dagen stond Amsterdam in het teken van SAIL 2015. Een prachtig internationaal vaarspektakel op en rondom het water. Voor jong en oud.  Ik zag honderden, zo niet duizenden foto’s langskomen op de sociale media. Met het prachtige weer leek er amper reden tot klagen voor de 2 miljoen bezoekers.

Zuur commentaar

Toch las ik ergens ook een ietwat  gefrustreerde column. De strekking: Leuk hoor, al die amateurs in een bootje, maar al die wannabe selfie-makende kapiteins in een gehuurde sloep: levensgevaarlijk!

Bij stormachtige team- of arbeidsconflicten hoor je vaak soortgelijke verwijten. ‘Onze afdelingsleider mist de benodigde vakkennis en ervaring om aan het roer te mogen. Wat weet hij/zij nou van de werkvloer?’ ‘Hij/zij loopt alleen maar te slijmen naar de aandeelhouders. Een beetje aandacht voor ons op de werkvloer in roerige tijden  – ho maar’.

Op de man spelen: de kapitein voldoet niet

Wat bij conflicten opvalt, is dat de frustratie over de uitoefening van de functie van kapitein – de leidinggevende –  vooral gericht is op de persoon die die functie vervult.

Het is als team en/of individuele medewerker moeilijk om beleidskeuzes die je persoonlijk raken, niet toe te rekenen aan de persoon in functie die ze doorvoert. Ook voelt voor het veel leidinggevenden als zwaktebod om op de werkvloer te laten zien dat het je als mens raakt om moeilijke beslissingen te nemen.

De Impasse

Zo ontstaat een impasse: ‘de persoon’ achter de manager verschuilt zich achter zijn functie en organisatiebelangen. De steeds emotioneler en bozer wordende medewerker voelt zich niet gezien, en richt zijn pijlen juist op de persoon van de leidinggevende, niet op zijn functie.

In een mediation- of teamgesprek merken we hoe veel lucht er komt als dat bewustzijn ontstaat. Aan beide kanten. Als de leidinggevende die oprecht vanuit zijn of haar hart durft te zeggen: ik lig ook wakker  van de reorganisatie. Zodra een medewerker kan toegeven: ik snap ook wel dat jij dat besluit als functionaris moest nemen vanuit het belang van de organisatie. Vanaf dat moment komt er weer een gesprek op gang van mens tot mens. Daaruit vloeien vaak betere afspraken voort. Een conflict kent zelden winnaars. Om in nautische termen te blijven: beter een anker kwijt dan het hele schip.

Zit jij of jouw team in een conflictsituatie en wil je weten of mediation of teamcoaching kan helpen om het tij te keren? Neem gerust contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *