De markt op met oplossingen

Mediation is nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland. Veel mensen weten niet wat een mediator doet en roepen bij een conflict de hulp van een advocaat in waarna ‘de strijd’ vaak al snel verhard.

Zoals wellicht wel blijkt uit eerder blogs: naast mijn succesvolle commerciële mediationpraktijk vind ik het heel belangrijk om ook een maatschappelijke bijdrage te leveren. Aan het verminderen en voorkomen van conflict. Dat doe ik al meer dan vijf jaar als buurtbemiddelaar voor Stichting Beter Buren in Amsterdam Noord. En als ambassadeur voor de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv). Zo nu en dan maak ik uitstapjes. Zo stond ik in september weer voor de klas op een groot vmbo met een gastles “Gedoe op de Werkvloer”. En vorige week stond ik een aantal dagen letterlijk op, of beter aan de markt. Met de Oplossingenwinkel, samen met collega mediator Anouk van der Jagt van Fiftyfifty Mediation.

Inmiddels ben ik weer terug op kantoor. Volop bezig met gewone mediationtrajecten en coaching, maar een ervaring rijker. Het was erg fijn om met andere bevlogen professionals samen een vierdaags evenement te runnen. Op een plek waar jong en oud, rijk en arm, en zeker ook de ‘oude Noorderling’ en nieuwe Nederlanders te treffen. Een paar dagen gewoon luisteren. Meedenken. Wachten op wat en wie er kwam. Zonder veel regie. Spannend maar o zo waardevol. En leerzaam. Over deze eerste editie werd onderstaand verslag gepubliceerd op de website van de NMv.

Mediators de markt op: de Oplossingenwinkel in Amsterdam-Noord

Van woensdag 5 oktober tot en met zaterdag 8 oktober opende de Oplossingenwinkel in een voormalig wokrestaurant aan het het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Vier dagen en één koopavond lang konden bezoekers (100% gratis) aan de slag met conflict en oplossingen. In een informele en creatieve sfeer werden ze uitgenodigd. Om stil te staan bij eigen en andermans handelen in geval van conflict. Zo inspireerde de winkel Amsterdammers tot oplossingen.

Initiatiefnemers, Anouk van der Jagt en Tabitha van den Berg zijn beiden zelfstandig MfN mediator, NMv lid en actief als (vrijwillig) buurtbemiddelaar bij Stichting Beter Buren.

Op tijd hulp inroepen
Anouk van der Jagt, familiemediator bij Fiftyfifty mediation: “We bedachten een paar maanden geleden hoe tof het zou zijn als meer mensen in staat zouden zijn om effectief om te gaan met conflicten. Of op tijd hulp inroepen als ze dreigen vast te lopen in conflict. Zeker bij echtscheidingen zie ik vaak dat niet alleen de (ex-)partners maar ook omringende familie en eventuele kinderen enorm lijden onder het conflict. Daar is echt winst te behalen. Maar hoe breng je dat bewustzijn over de bühne? Vanuit die gedachte ontstond de Oplossingenwinkel. We hebben lang gezocht naar een goede plek. Ondanks de leegstand bleek dat nog niet zo eenvoudig. Vorige maand kwamen we in contact met een groep creatieve ondernemers die allerlei mooie initiatieven ontplooien in het oude wokrestaurant naast de markt. Zij boden ons een fijne plek die vier dagen.”

Oplossingen en verhalen
Tabitha van den Berg (Mediation Amsterdam): “Op mijn visitekaartje staat de slogan: samen op zoek naar de beste oplossing voor uw conflict. En in de praktijk is dat ook wat wij mediators allemaal dagelijks doen: mensen in mediation of coaching helpen zoeken naar passende oplossingen. Maar het liefst wil ik meer mensen bereiken en conflictvaardig maken. Want wat maken we er soms een zooitje van als mensen onderling. Ook in Amsterdam Noord. Daarom hebben wij maandenlang vrijwillig onze tijd gestopt in de Oplossingenwinkel. Het was ontzettend gaaf om te merken hoeveel mensen daar enthousiast van werden. We hebben heel veel hulp gehad van andere ondernemers (én collega mediators / NMv leden zoals Eliane Dosker, Carla van der Heijden en Tineke Otter) die gratis hun kennis en diensten aanboden. De winkel en de foto-expositie “Kind en Conflict”, gemaakt door Studio Aalbes in samenwerking met groep 7/8 van een plaatselijke basisschool, nodigden mensen uit om hun verhaal te delen. Het was heel bijzonder om met allerlei soorten mensen in gesprek te raken. Van herstellend alcoholiste tot hipster moeder met bakfiets. Met de groenteboer op de markt én een artistieke ambitieuze ondernemer. Over van alles eigenlijk. Verbroken contact met een zoon of dochter, moeizame relaties met de buren, erfenissen, opvoedingsdilemma’s, financiële moeilijkheden en gedoe op het werk. Daarnaast boden we mensen ook een andere blik of oplossing aan, door een workshop Tafelopstellingen, introductielessen Kung Fu, een Open Coffee met ondernemers, en een bijzondere filmavond met de documentaire Als Ik Je Zie dan Groet Ik je over herstelrecht naar aanleiding van een gewapende overval op een café in IJburg (door twee zeer jonge buurtgenoten).”

En nu?                                                                                                                                      
We kijken met een gevoel van voldoening terug op de afgelopen week. Het was hard werken en hoewel we een kleine 100 mensen gesproken/betrokken hebben gedurende die 4 dagen, had de opkomst nog wel hoger gemogen. Desondanks hebben we echt hele bijzondere gesprekken gevoerd en mooie verbindingen gelegd. Ook met andere ondernemers/ conflictoplossers in onze wijk. We kijken nu of en hoe we in 2017 verder kunnen met dit project, want het smaakt zeker naar meer. En mediation blijft een ambacht dat zijn plek in de maatschappij nog deels moet veroveren. Wij hopen dat initiatieven zoals de Oplossingenwinkel daaraan bijdragen.

Op de hoogte blijven? Volg ons op www.facebook.com/oplossingenwinkel of stuur ons een mailtje: tabitha@fritsb.sg-host.com en anouk@fiftyfiftymediation.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *