Een ervaringsdeskundige mediator familiebedrijf in ons midden

Onze kantoorgenoot Eline van Tijn is in april opgenomen in het Register van FB Mediators. Na het succesvol volgen van de specialisatieopleiding en slagen voor het praktijkexamen, mag zij zich met recht specialist-mediator noemen, in de context van het familiebedrijf. Een mooie erkenning van haar jarenlange kennis en expertise op dit gebied. Dit aandachtsgebied als zakelijk mediator kwam voor Eline logisch voort uit het feit dat zij zelf al ruim 30 jaar het eigen familiebedrijf Soundwise heeft gerund.

Derde generatie aan de beurt

Soundwise opereert al bijna 70 jaar in de top van de Nederlandse geluids-en muziekproductie. Op de foto bij dit bericht zie je de vintage Neumann microfoons, die haar vader destijds kocht voor zijn studio. Ondertussen zijn de huidige en toekomstige partners onder haar leiding al een tijdje bezig met het proces van overdracht naar de 3e generatie. Dat moet zorgvuldig gebeuren om conflicten te voorkomen.

Eline: “ Dit is de tweede keer dat  ik een bedrijfsopvolging in ons eigen familiebedrijf heb begeleid en als ‘ervaringsdeskundige’ kan ik bevestigen dat het verstandig is om gebruik te maken van een neutrale procesbegeleider. Zelfs (of juist) nu ik gespecialiseerd ben in deze materie vond ik het belangrijk om iemand van buiten te betrekken bij de overdracht. Ik hoefde daardoor als vertrekkend aandeelhouder niet mijn eigen vlees te keuren en kon mijn eigen belangen beter afwegen tegen die van de andere betrokken partijen.”

Eigen dynamiek

In familiebedrijven speelt een heel eigen dynamiek. Zakelijke en persoonlijke factoren lopen door elkaar heen. En juist bij het proces van bedrijfsopvolging kan het zo maar gebeuren dat oud zeer naar de oppervlakte komt. Bovendien kan er verschil van inzicht bestaand over het beleid en de toekomst van het bedrijf. Of andere percepties over (on)gelijke behandeling van de betrokken partijen. Afijn, er kan van alles misgaan, zoals bijvoorbeeld in de populaire TV serie “Succession”. Leuk om naar te kijken, maar zelf meemaken; liever niet!

In het bedrijf van Eline verlopen de gesprekken gelukkig goed. De komende jaren kan Eline zich daarom nog meer inzetten om als “FB Mediator” andere families met een bedrijf te begeleiden om vastgelopen situaties te ontwarren.

 

Kijk ook naar deze vlog waarin Eline haar passie en ervaring uit de doeken doet vanuit de studio.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *