Een stem krijgen

Morgen gaan we, of tenminste Eline en ik, naar de stembus. Met enige spanning want het zijn gekke tijden. Na BREXIT en Trump vraag je je wel af of Nederland voor de volgende verrassing gaat zorgen.

Wij moeten er niet aan denken dat Nederland verder polariseert. Of dat wij uit het meest succesvolle samenwerkingsverband sinds WO II – de EU – mét zijn tekortkomingen, gaan stappen als gevolg van het stemgedrag van de rest van Nederland.

Hoor mij!
Toch is er de afgelopen tijd wel één ding heel duidelijk: hoe belangrijk het is om gehoord te worden. Of je nu in een beschadigde woning in Gronings bevingsgebied woont, in een krimpgebied in Zeeland of hartje Amsterdam dat nu 365 dagen per jaar vol lijkt te lopen met toeristen…

Mensen willen gezien en gehoord worden!

En anders…
Gebeurt dat niet of onvoldoende dan gaan mensen in de aanval. Ze slaan om zich heen, stappen op de barricade of keren zich af. En dan heb je een probleem. Als bestuurder, politicus van een zittende partij, en ook in een bedrijf trouwens…

Want, dat niet gezien (denken te) worden blijkt vaak de angel in een conflict weten wij uit ervaring. “Jij ziet niet wat ik allemaal over heb gehad voor de zaak!” “Waarom krijgt zij promotie en ik niet, terwijl ik hier toch al veel langer werk?”

Veel te vaak blijft onze waardering impliciet. En zijn we te druk met rennen en regelen om de ander te zien en horen. Dus terwijl we het land uit de crisis denken te halen, zijn de aardbevingen in Groningen ver weg. En ja, tuurlijk men in Den Haag onderwijs  in krimpgebieden in Zeeland of goede ouderenzorg belangrijk, maar als Griekenland failliet gaat dan gaan onze banken en pensioenfondsen onderuit!

En hoe begrijpelijk het grote plaatje en de nationale prioriteiten ook lijken, juist nu, in verkiezingstijd, zie je hoe belangrijk het is dat alles een plek krijgt en gezien wordt. Zelfs al worden er uiteindelijk  andere keuzes gemaakt.

Benoem het, leg uit en licht toe.

Anders raken we van elkaar vervreemd. Het wordt spannend morgen.

Hopelijk kiest Nederland voor elkaar. En niet tegen elkaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *