Hopeloos

Mediation, toch nog proberen?

Mediation is soms letterlijk een allerlaatste poging om de gang naar de rechter te voorkomen. Terwijl partijen al bijgestaan worden door advocaten, wil men toch nog één keer proberen om er toch samen uit te komen. Met weinig vertrouwen komt men dan aan tafel. Vaak tot de tanden toe ingegraven in het eigen gelijk na maanden- of zelfs jarenlange strijd. En op het oog een gelopen race: die staan straks toch voor de rechter.

Kritische familieleden

Laatst sprak ik over dergelijke situaties met mijn jongere broer. Hij is beroepsmilitair dus op zijn eigen manier expert in conflicten. Samen hebben we regelmatig discussie over ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid als opdracht in het werk dat je gekozen hebt. Nu stelde hij mij een confronterende vraag: “is het fair om een vastgelopen zaak te starten als je weet dat de kans dat partijen er nog goed uit gaan komen klein is?”

Mijn reactie

Mijn antwoord op die vraag was: “ja”. Als beide partijen vrijwillig(!) bereid zijn om samen om tafel te gaan, zelfs na lange tijd strijd, dan hebben ze een belang om de gang naar de rechter te voorkomen. Geloof in een goede oplossing kan klein zijn, en toch was er genoeg hoop om in te stemmen met een mediationtraject. Overigens polsen we zowel in de contacten vooraf als aan tafel die vrijwilligheid uitvoerig. Want bij mediation staat de autonomie van de partijen centraal. Het is hun conflict en zij weten als beste wat een haalbare oplossing is waar ze beiden mee uit de voeten kunnen.

Komt het dan altijd goed?

Nee, soms niet. Althans, dat hangt af van je definitie van goed komen. Want aan tafel bij een mediator levert niet altijd een getekende set afspraken op. Dat betekent niet dat de zaak niets heeft opgeleverd. Dat horen wij ook terug van klanten na afloop van zo’n zaak die vroegtijdig ten einde komt.

Soms is het nodig om te ervaren dat je alles hebt gedaan om er uit te komen met je vml. zakenpartner of medewerker. Het lukt echt niet om er samen uit te komen. Pas dan kun je naar eer en geweten een juridische vervolgstap zetten. Naar de rechter. In de wetenschap: we hebben alles geprobeerd, er is geen andere weg meer.

Mediation, het proberen waard!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *