Intergalactische mediator

Juist. Een Intergalactische mediator. Hij bestaat. Echt. Het is een spaceship van LEGO uit 1992.

Afgelopen zomer uitte een Russische miljardair zijn intentie om de komende 10 jaar 95 miljoen te investeren in onderzoek naar buitenaards leven. Zouden we over een aantal decennia dan echt in dialoog zijn met intelligente wezens van andere planeten? Generaties lang zijn we opgegroeid met Star Wars en Star Trek. Het concept spreekt tot de verbeelding in ieder geval, bij ons aardlingen.

Aan de mediation tafel ‘doen’ we het vooralsnog met menselijke deelnemers. Soms uit verschillende culturen. Je zou denken, contact van mens tot mens in – meestal – dezelfde taal: dat moet lukken!

Toch blijkt niet zelden dat partijen in de aanloop naar het conflict steeds verder van elkaar verwijderd zijn geraakt. Er zijn twee volledig tegengestelde werelden ontstaan, waarin het eigen verhaal als het enige ware wordt beleefd. Soms komen er mappen vol ondersteunend ‘bewijs’ van het eigen gelijk mee naar de intake. Hij/ zij zei toen dit, deed dat en vervolgens gebeurde er dat dus …. Kortom: ik heb gelijk. Na twee aparte intakegesprekken lijkt het alsof men werkelijk vanaf twee verschillende planeten kijkt naar de relatie en het conflict.

De uitdaging voor ons wereldse mediators is om partijen terug te loodsen. Vanuit het verleden terug naar het hier en nu. Partijen door goed luisteren en doorvragen helpen onderzoeken of en hoe er een gezamenlijk conflict verhaal kan worden geschreven. Als de verhalen uitgewisseld zijn en de nuance is toegevoegd, ontstaat ruimte om naar de toekomst te kijken. Van wat niet naar wat wel. En samen afspraken te maken die een einde maken aan de conflictsituatie.

Een wereld, zoveel verschillende mensen en conflicten. Van mij mag de intergalactische component nog wel even wachten 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *