de conflictvaardige stad - luisteren

Is luisteren het nieuwe verbinden?

Verbinden. Het is een beetje een ‘deug-woord’ geworden. De dagelijkse realiteit lijkt momenteel zo anders. In het licht van zoveel gelijktijdige crises (COVID, oorlog, klimaatverandering, stikstof, inflatie) lijkt ons land te polariseren, en de toon van allerhande reacties – op sociale media en daar buiten – wordt steeds harder.

Wij versus zij. De ander zit fout, en wij hebben de waarheid in pacht. Het is zeker geen onbekende reactie op moeilijke omstandigheden.

De conflictvaardige stad, een droom?

Als mediators met een goedlopende praktijk én een gevoel van urgentie was voor ons de vraag: “Hoe blijven we als maatschappij ook onder moeilijke omstandigheden met elkaar in gesprek?” Daarom organiseerden we vlak voor de zomer een bijzondere bijeenkomst. We waren opnieuw te gast in de Grote Kerk in Monnickendam. We luisterden naar onze gastsprekers: Marian ter Weele, burgermeester Gemeente Waterland, Munish Ramlal, Ombudsman metropool Amsterdam en Bente London, directeur BeterBuren, één van de grootste bemiddelingsorganisaties in Nederland. En gingen ook met elkaar op onderzoek uit. Hoe ziet een conflictvaardige stad er uit? Hoe moedig je mensen uit om zelf verantwoordelijkheid te nemen, in hun buurt, in het maatschappelijke debat of in gewoonweg luisteren naar die ‘ander’, die in een andere bubbel of wereld lijkt te bewegen dan jij, al wonen jullie in dezelfde stad. En hoe zorg je dat iemand die – al dan niet tijdelijk – door een kwetsbare periode heen gaat, ook gehoord wordt?

Output

Het allesomvattende antwoord op die vele vragen hebben we – uiteraard – niet in één middag gevonden. Maar de bijeenkomst smaakte wel naar meer.

Want hoe mooi is het, om te voelen dat je medestanders hebt. Dat er meer mensen zijn zoals jij die wél ongemakkelijke gesprekken aan willen gaan over moeilijke, en soms polariserende onderwerpen. En wat is het fijn om eens stil te zijn en je te realiseren dat je met echt luisteren de ander het kado van oprechte aandacht geeft. En dat is misschien wel de sleutel naar succes. Of tenminste naar hoop. Dat het niet gaat om winnaars en verliezers. Hoop dat we ondanks alles, in de wetenschap dat we allemaal mens zijn, ook samen tot oplossingen kunnen komen door elkaar te zien en vooral…. naar elkaar te luisteren.

Terugkijken / inspiratie

Sfeer reportage (2 min)

Munish Ramlal over een luisterende overheid en burgers in de knel

Bente London over burgers, hun ruzies, hun buurt en buurtbemiddeling

Meer weten over de inzet van mediation in maatschappelijke processen, verder praten over de conflictvaardige stad en de bijbehorende thema’s of een lees- of luistertip? Neem gerust contact met ons op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *