BLOG

Mijn kind heeft recht op…

Gepubliceerd op:1 september 2017 | In categorie: communicatie, Conflict | Door: Tabitha van den Berg

Vandaag is Abcoude in het nieuws. Een ouderpaar eist het recht op plaatsing van hun kind in een door hun gewenste klas. In een artikel over de zaak rapporteert de Trouw dat er volgens rechtsbijstandsverzekeringen sprake is van een trend. Steeds vaker bellen ouders met het verzoek om juridische bijstand.

Gefronste wenkbrauwen
Als mediator én moeder fronste ik mijn wenkbrauwen. Wat zonde! Ik ken de details niet van deze zaak, maar… Het lijkt steeds gewoner om eisen te stellen en als je je zin niet krijgt, het hogerop te zoeken. Zo ook bij de scholiere en haar examen Frans vorige week. Met escalatie en beschadigde relaties tot gevolg. En veel aandacht.
Maandag begint school weer. Het meisje, waarschijnlijk een jaar of 7 weet op de laatste vrijdag van de vakantie, nog niet bij welke juf en welke klasgenootjes ze in de klas komt. De ouders, geschrokken door de media-aandacht hebben het kort geding zojuist ingetrokken. Er is dus geen uitspraak, en nu?

Vliegende verwijten
Als mediator binnen allerlei organisaties tref ik veel geëscaleerde geschillen aan tafel. Verwijten en vermoedens vliegen over tafel. Eronder zit altijd zorg, angst of twijfel. Belangen die an sich, zeker als het je kind betreft, best begrijpelijk zijn. Echter, de vorm die mensen kiezen om hun belangen te beschermen roept vaak vooral weerstand op. En zo staan mensen in no time recht tegen over elkaar.

Geen tijd
Bij scholen wordt – dat heb ik zelf ook ervaren – soms erg laat en met weinig toelichting gecommuniceerd over – voor de betrokken kinderen – belangrijke zaken. Drie tien-minutengesprekjes en soms een kort overlegje op de gang en dan heb je de individuele communicatie tussen ouder en leerkracht in een jaar wel gehad. Ook bij ouders is er steeds minder begrip voor de administratieve rompslomp waar leerkrachten mee te doen hebben.

We hebben allemaal te weinig tijd.

Elkaar kwijtraken
Twee partijen die weinig communiceren en niet voldoende naar elkaar luisteren, raken elkaar kwijt. Met juridisering tot gevolg. Een verspilling van tijd, energie en geld voor alle betrokkenen. Zo zonde.
Mediation of dialoogbegeleiding kan helpen om dergelijke conflicten in betere banen te leiden. Ons devies: investeer meer tijd in communicatie, bespaar jezelf frustratie!