Maatschappelijk motief

Wat een gekke weken. Wilders staat voor de rechter na provocerende en extreem kwetsende uitlatingen doch lijkt populairder dan ooit. Ondertussen is in Amerika Donald Trump verkozen tot president. En wat heeft dat met mediation te maken vraag je je misschien af?

Op het nationale mediationcongres afgelopen week sprak hoogleraar Paul Scheffer over maatschappelijke problemen rondom uitsluiting, migratie en maatschappelijk debat. Een van zijn stellingen was: conflict tussen culturen is onderdeel van het vormen van een nieuwe maatschappelijke realiteit: wij zijn een migratieland. Like it or not.

Conflicten rondom bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting zoals de massale aangifte tegen Geert Wilders om zijn “minder, minder, minder”-uitspraak is een vorm van emancipatie: wij zijn hier.

Interesting times
Een tweede inspiratiebron deze week was dit stuk van Zadie Smith. Haar conclusie: in andere tijden kun je wellicht als kunstenaar of schrijver weg blijven van politiek gedruis. Maar niet als je leeft in “interesting times”.

Neutraal blijven
En dat raakte me. Ik ben iemand die privé op facebook en op twitter best eens een idealistische/maatschappij kritische opmerking plaatst. Maar als mediator moet ik me ten alle tijden neutraal en onpartijdig profileren toch?

Wel, misschien toch niet. Ik ben een mediator in hart en nieren. En aan tafel ben ik er voor iedereen. Mijn mening doet er niet toe, het gaat om jullie belangen en behoeftes. Maar: ik heb in volle overtuiging gekozen voor dit beroep. Het voelt als een roeping. Ik geloof in mediation als alternatief voor elkaar (verder) beschadigen in een gerechtelijke procedure. Ik geloof in samen om tafel in plaats van in de loopgraven, met de focus op het eigen gelijk en de “winst”. Daaruit volgt ook een maatschappelijke betrokkenheid. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen. Mensen op zoek naar veiligheid, een plek waar we in vertrouwen ons ‘nest’ kunnen bouwen. Waar we erkenning krijgen voor wat we doen en de ruimte om zo nu en dan een fout te maken en daar van te leren.

Uit de kast: I care
Conflictvaardigheden, oprecht luisteren naar elkaar en dialoogbegeleiders en bruggenbouwers helpen om een wereld en maatschappij te bouwen en behouden. Juist in “interesting times”. Dus ik kom uit de kast. Ik ben een activist. Een mediator met maatschappelijk motief. Voor elke klant, maar ook een beetje voor iedereen. Ik wil in gesprek en naar je luisteren. Of je nou PVV stemt of pas net in Nederland bent. Op het schoolplein, in het openbaar vervoer en op sociale media. Spreek je snel?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *