Mark Spaargaren – een eigen blik

In april 2022 sloot Mark Spaargaren zich aan bij ons kantoor. Hoe is dat bevallen? Tijd voor een korte terug- en vooruitblik. Zaken, blogs, een artikel; Mark heeft niet stilgezeten.

Mark Spaargaren: “ik kende Tabitha, Eline en Roderic al een aantal jaren. We hadden al wat samengewerkt maar op 1 april maakten we onze samenwerking officieel. Inmiddels zijn we 6 maanden verder en kan ik zeggen dat dat enorm goed bevalt. Ik heb al een aantal zaken kunnen doen, zowel alleen als samen met de collega’s, in onze prachtige kantoorruimtes in Amsterdam Noord en Edam.

Voor mij was kiezen voor samenwerking heel logisch: ik heb er bewust voor gekozen om bij een groep aan te sluiten en dit werk niet als solist te willen doen. Ik vind het fijn om in een team te werken. Om ervaringen te kunnen uitwisselen maar ook om gebruik te maken van elkaars expertise. Én omdat ik gestimuleerd wordt om dingen te doen die die buiten mijn comfortzone liggen en ik waarschijnlijk niet snel had gedaan als ik alleen was geweest, zoals een artikel schrijven voor het Tijdschrift Conflicthantering, het schrijven van blogs of het opnemen van filmpjes.

Publicatie op het snijvlak van twee professionele liefdes

In het artikel dat ik heb geschreven voor Tijdschrift Conflicthantering komen twee onderwerpen samen waar ik veel van mijn werkzame leven aan heb besteed: dakloosheid en, meer, mediation. Zoveel mensen in de maatschappelijke opvang hebben verbroken relaties. Soms heeft dat geleid tot dakloosheid, maar vaker nog beperkt het de mogelijkheden om oplossingen voor de dakloosheid te vinden in het netwerk. Er is vaak veel gebeurd en mediation kan een mooie aanvulling zijn op het meer traditionele hulpverleningsaanbod.

Blogs waarin psychologie en conflicthantering samenkomen

De maandelijkse blogs die ik heb geschreven over Psychologie aan de Mediationtafel, zijn mijn manier om inzichten uit de psychologie (ik ben van huis uit opgeleid als psycholoog/gedragswetenschapper) te vertalen naar wat je (soms) ziet in mediation. Daar kreeg ik leuke reacties op, en zelfs een uitnodiging bij het mediationbureau van de Rechtbank in Rotterdam. Ik mag daar het één en ander over dit thema komen vertellen. En dan niet over stoornissen of diagnoses, maar over psychologische processen die voor iedereen herkenbaar zijn en ons gedrag, opvattingen en waarnemingen dagelijks beïnvloeden. Lees de blogserie.

Mediation is moedig.

Het maken van een filmpje was voor mij vér uit mijn comfortzone. Daar was wel wat moed voor nodig. Ik werk liever met mensen, en bij voorkeur uit het zicht. Maar, ik begrijp ook dat het niet zo makkelijk is om je over te geven aan een mediator, als je in een conflictsituatie zit. Een kennismakingsvideo kan dan helpen om te kiezen uit ons aanbod van mediators. De komende maanden hoop ik natuurlijk nog meer mensen te ondersteunen bij het voeren van lastige gesprekken om op die manier oplossingen te vinden voor het gedoe in de relaties. Ik vind het een voorrecht een bijdrage te mogen leveren in vaak ingewikkelde situaties. Mensen wachten lang met het voeren van dit soort gesprekken waardoor het conflict oploopt en de stap om erover in gesprek te gaan steeds groter wordt. Het getuigt dan ook van moed om dit toch te doen. Mensen hierin ondersteunen en bemoedigen, én een veilige setting creëren waarbinnen dit gesprek kan plaatsvinden – dat is wat mij betreft het mooiste aan dit vak!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *