Mediation is….

De Mediation Pitch

Afgelopen week mocht ik op een prachtlokatie op de Veluwe in conclaaf met een groep bevlogen mediators om vorm te geven aan ons ambassadeurschap. Onze beroepsvereniging NMv zet zich in voor meer bekendheid van het vak bij het Nederlands publiek. Want ‘wij’ mediators denken dat er veel meer mensen gebaat zijn bij inzet van mediation als volwaardig alternatief voor de juridische weg. Dus wij gingen aan de slag met onze “pitch”.

De boodschap

Hoe vertel je nu aan een breed publiek waar mediation voor staat? Focus je dan op dat wat ons onderscheid van juristen en de juridische weg? Want, ja – vaak levert mediation een snellere en verhoudingsgewijs goedkopere oplossing op. Maar zijn snelheid en kosten een hoofdmotief voor mensen die een einde willen maken aan een conflict?

“Verkopen”

Leg je als ‘verkoper’ van de dienst mediation misschien de nadruk op het herstel of behoud van de relatie? Of klinkt dat weer te soft en therapeutisch? Is autonomie een woord dat aanslaat bij een breder publiek? Of teveel jargon? En ook: hoe vrijwillig voelt mediation, als een werknemer weet dat niet meewerken betekent dat de werkgever waarschijnlijk wel naar de rechter stapt? En die vertrouwelijkheid – voor ons als professional de basis van het mediationproces – hoe zwaarwegend telt dat argument voor u als u moet kiezen tussen een organisatieadviseur, mediator of advocaat?

Doelgroeponderscheidend…

Kortom, een hele hoop argumenten om voor mediation te kiezen passeerden de revue. En welk argument aanslaat bij welke doelgroep, tja…..

Mijn subgroep kwam met de algemene definitie

Mediation is het professioneel begeleiden van mensen in een vastgelopen conflict, waarbij ze samen zoeken naar een passende oplossingen.

Pitch versus Persoonlijk contact

Of mediation een passend instrument is in uw concrete conflictsituatie, en of een bepaalde mediator past bij de mensen die onder zijn of haar begeleiding nader tot elkaar moeten komen, is een kwestie van aftasten en vooral: maatwerk. Dat bespreek je niet in een pitch, maar in een persoonlijk contact.

Ik ben er vurig van overtuigd dat mediation één van de meest integere en kansrijke manieren is om een conflict te onderzoeken en, in veel gevallen op te lossen. Vandaar dat ik dan ook graag optreed als ambassadeur van dit vak.

Contact

Mocht jij / mocht u als (HR) organisatie, groep ondernemers of professionals in een aanverwante sector meer willen weten over mediation, bel of mail gerust. Dan komen we graag vrijblijvend meer vertellen over de mogelijkheden van mediation bij dreigende en geëscaleerde conflictsituaties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *