Week van de Mediation - mediation bij grensoverschrijdend gedrag

Week van de Mediation | kennisbijeenkomst grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Sinds 2019 organiseren we jaarlijks twee interdisciplinaire kennisbijeenkomsten rondom actuele thema’s op het terrein arbeidsrecht, (psychisch) verzuim en conflict. Actueler dan grensoverschrijdend gedrag in al zijn verschijningsvormen kan in 2022 bijna niet. Onze bijeenkomst is bewust gepland in de landelijke Week van de Mediation, waar ook wij als kantoor graag een steentje aan bijdragen.

We nodigen je graag uit om deel te nemen aan onze online bijeenkomst op donderdag 3 november, 10.00-12.00. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Achtergrond bij thema

De kranten staan er al tijden vol van: #metoo, vermeend machtsmisbruik in de Tweede Kamer, DSK, The Voice, Depp vs. Heard, het Amsterdamsch Studenten Corps. Grensoverschrijdend gedrag, seksueel of anderszins, lijkt onuitroeibaar. Als het al niet preventief valt aan te pakken, wat doe je dan in de individuele gevallen waar het mis gaat? Brengt de huidige cancelcultuur de juiste oplossing, of bestaan er correctieve (be)handelingen die tot herstel leiden? Wat doe je bij recidive?

Daarom deze interdisciplinaire online kennisbijeenkomst voor professionals. We bespreken dit thema dan graag met elkaar vanuit verschillende invalshoeken: juridisch/rechtszaken, arbeidsrechtelijk/ontslag, zorg/psychiatrie, maatschappelijk/publieke opinie/reputatieschade.

Wij hebben deskundigen Janke Dekker, Bas Frelier en Barend van Luyn bereid gevonden hun gedachten vanuit hun eigen professionele achtergrond en expertise met ons te delen. In een openhartige, vertrouwelijke bijeenkomst.

Onze sprekers

Janke Dekker is theatermaker en voorzitter van stichting Mores Online:  het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-televisie-en filmsector.

Bas Frelier werkt als psychiater/seksuoloog bij De Waag, het grootste centrum voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland. Zij bieden gespecialiseerde zorg voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag combineren met een psychische stoornis. Bas is gespecialiseerd in de behandeling van daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Barend van Luyn is advocaat en partner bij advocatenkantoor Loyal. Hij is gespecialiseerd in Arbeidsrecht.

Plenaire vragen en antwoorden leiden hopelijk tot meerwaarde voor alle deelnemers in het begrijpen van oorzaken en gevolgen, de aanpak en de beoogde doelen. Natuurlijk is er – zoals altijd – ook ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek of dilemma’s.

Praktisch

We sturen c.a. 1 week voor de bijeenkomst een mail met Zoom-link en aanvullende informatie naar iedereen die zich heeft aangemeld.

Aanmelden kan hier

Voor meer informatie over de Week van de Mediation en andere activiteiten door het hele land, verwijzen we je graag door naar de landelijke campagnesite.

 

Open bedrijvendag Amsterdam Noord – Conflictvaardig ondernemen

Op vrijdag 7 oktober opent de ondernemersgemeenschap van Amsterdam Noord haar deuren. Van Damen Shipyards tot een ZZP hotspot, van een probiotica-laboratorium tot toprestaurant; in Amsterdam Noord vind je het allemaal. Bewoners, geïnteresseerden, werkzoekenden, studenten, nieuwkomers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen is welkom! Meer informatie over de deelnemende bedrijven en plekken die je kunt bezoeken op vrijdag 7 oktober op de website van de Open Bedrijvendag Amsterdam Noord.

Wij dragen dit soort initiatieven een warm hart toe en doen ook dit jaar mee. Als ondernemers die al sinds 2005 in Amsterdam Noord gevestigd zijn. Maar ook om te laten zien wie wij zijn, en hoe mediation – vaak – erger kan voorkomen. Wij bieden daarom een workshop conflictvaardig ondernemerschap aan. Want waar gewerkt wordt, ontstaat ook wel eens gedoe. Hoe voorkom je dat dat gedoe jouw bedrijf of project volledig op zijn gat gooit?

Je vindt ons bij ZZP-hotspot de Werkplek, waar we van 13.00-13.20 een workshop geven in de Expo-Loods, en daarna ook open staan voor een vertrouwelijke sparsessie of gewoon een open gesprek op de Hotspot-informatiemarkt. Je kunt op deze leuke plek ook een proefles van NDSM Fightclub volgen, een mini-meditatiemomentje boeken, mee op een fietstocht door Noord met gids, of meedoen met de ‘ontslag-op-staande-voet-quiz’, om maar een paar van de andere activiteiten op te noemen. Kijk hier voor het volledige programma bij de Werkplek.

Waarom doen wij mee met de Open bedrijvendag Amsterdam Noord?

Podcastserie de Casus

Mediation Amsterdam lanceert podcastserie – de Casus

Als één van de weinige gespecialiseerde kantoren in Nederland, zoeken we naar manieren om méér mensen in aanraking te laten komen met mediation als methode. Deze week lanceren we daarom ‘De CASUS’, een podcastserie over mediation, onder deskundige begeleiding van host Wilson Boldewijn, journalist en allround mediamaker.

Onbekend maakt (mogelijk) onbemind, en vaak, misschien ook wel heel menselijk, neigen mensen naar steeds meer escalatie bij conflict. Er komen adviseurs, advocaten, rechtszaken of zelfs politie bij aan te pas. Onze praktijk laat zien dat je in heel veel situaties, ook rondom ingewikkelde thema’s, ook in gesprek kunt gaan.

Denk dan aan hommeles in het familiebedrijf, grensoverschrijdend gedrag tussen collega’s, ziekte- én disfunctioneren op het werk of complexe processen met misschien wel 5 of meer partijen rondom een maatschappelijk probleem.

Eline van Tijn: ‘We voelen ons alle vier naast registermediator ook ambassadeur voor mediation. Met deze zesdelige podcastserie geven we als echte zendelingen het ‘woord’ en geven ook een kijkje in onze eigen keuken.  We hopen dat de luisteraar zo een idee krijgt over de mogelijkheden van mediation, en dat de podcast “de Casus” zo meer mensen helpt, om net zo enthousiast te worden over ons vak als wij zijn.”

In de praktijk

Kom je na een impasse toch weer in gesprek, dan blijken de meeste mensen prima in staat om het samen op te lossen. Dat is wat mediation is; een kans om met een beetje hulp van een deskundige, neutrale procesbegeleider, je eigen oplossingen vinden. Oplossingen die echt passen bij de situatie zoals jullie hem ervaren, en die ook op de langere termijn houdbaar blijken.

 

Aflevering 1: Het familiebedrijf

Nu te beluisteren op alle podcast platforms: Aflevering 1, de Casus: Het #familiebedrijf met een vraag uit het veld van registeraccountant Mohamed Azzin MSc RA Met muziek: componist Mark Tijn, productie: Max Schuiling, opname: Martijn Ruytinx. 

Luister deze aflevering op Spotify

Week van de Mediation 2018

Conflicten oplossen is beter dan uitvechten. Probeer het eens met een professionele mediator.

Dat is het motto van de landelijke Week van de Mediation 2018. Van 15 tot en met 19 oktober organiseert de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) met haar leden de tweede Week van de Mediation. Tijdens deze week laten mediators met verschillende expertises zien dat mediation werkt. Overal in Nederland worden activiteiten georganiseerd. Vanuit Mediation Amsterdam dragen wij daar uiteraard ook graag een steentje aan bij.

Wat gaan we doen?

14 oktober

Ons kantoor is gevestigd in Amsterdam Noord, maar Tabitha woont er ook. Zij is op zondag 14 oktober van 16.00-18.00 te vinden in bar-restaurant Pompet in het Noorderpark. Als onderdeel van ‘de Groenste Dag van Noord’ is zij die middag beschikbaar voor alle vragen over duurzaam samenwerken, en hoe nu verder als idealen en de praktijk botsen, bijvoorbeeld bij de zelfbouw-kavels in de nieuwe wijk Buiksloterham of bij één van de vele start-ups in dit snel groeiende stadsdeel.

15 oktober

Dagelijks reizen er ruim een miljoen Nederlanders over het spoor! Van en naar huis, werk of studie. Vandaar dat Eline en Tabitha  op maandag 15 oktober van 8.00 – 18.00 samen met mediator Roderic van Voorst tot Voorst, namens Mediation Amsterdam een Mediation PoP-Up kantoor vestigen in de Poets Farm, een koffiebar in de IJ-passage in Amsterdam Centraal. Vragen over mediation en/of het voorkomen van conflicten op het werk of in zakelijke relaties: iedereen is welkom om aan te schuiven. Kijk hier ook ons vlogmet de aankondiging van deze actie.

15-19 oktober

0800-MEDIATION, of 0800 6334284, dat is het nummer waarop een twintigtal Zakelijke Mediators gratis bereikbaar is voor MKB’ers in de Week van de Mediation. Mediation in zakelijke geschillen biedt uitstekende kansen om snel en vakkundig tot duurzame oplossingen te komen. Zodat de ondernemer zich weer kan focussen op zijn of haar bedrijf. En toch wordt mediation nog maar mondjesmaat toegepast. Met deze gratis informatielijn hopen we de drempel naar mediation te verlagen.

17 oktober
NMv-Symposium Samen Werken Aan Oplossingen
Eline is actief als bestuurder in de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) en organiseert vanuit het NMv een prachtig programma voor mediators en mediation-verwijzers. Uiteraard zijn wij die dag, samen met een aantal van onze eigen verwijzers aanwezig, want samen bereik je meer!

Meer weten over de Week van de Mediation 2018 en de activiteiten door het hele land? Neem een kijkje op de website!

U kunt onze aankondigingen verder volgen via ons Twitter-kanaal. We hopen u te zien op één van deze gelegenheden!

Geen Gedoe Gesprekken tijdens 24H NOORD

Op zaterdag 13 april vindt 24H Noord plaats, een festival van en voor culturele, sportieve en maatschappelijke bedrijven en inititiatieven en bewoners in Stadsdeel Noord.

Vanuit Mediation Amsterdam zijn we niet alleen professionele mediators en ondernemers, maar nemen we ook het mediation ambassadeurswerk serieus.

We geloven in de kracht van zelf tot oplossingen komen. En hoe lager de drempel is om weer tot luisteren te komen, hoe beter. Hoe fijn als je bij een conflict met je partner, de buren of een collega de gang naar de mediator kunt voorkomen?

Vandaar dat wij op zaterdagmiddag van 14.00-16.00 gratis Géén Gedoe Gesprekken aanbieden aan bewoners en bezoekers van het festival.

Wij zijn te vinden op het terras bij culturele en sociale hotspot De VerbroederIJ, dé nieuwe ontmoetingsplek van Noord (en toevallig tegenover ons kantoor aan de Johan van Hasseltweg).

Dus ben je in de buurt en wil je graag eens samen sparren over oplossingen? Wij helpen je graag verder. Kom langs tijdens 24H NOORD dit weekend: Van conflict naar géén gedoe.

 

 

mediationcompetitie Wenen

Mediation Amsterdam in Wenen

Zaterdag 6 juli vertrekken Eline van Tijn en Tabitha van den Berg voor het tweede jaar op rij naar Wenen. In Wenen dragen zij als mediators bij aan de CDRC-VIAC Vienna Mediation Competition.

Na een grondige selectie zijn zijn uitgekozen als expert. Samen met nog 58 andere (internationale) professionals in mediation and negotiation gaan zij 33 studenten-teams van over de hele wereld 4 dagen lang jureren op mediation skills en onderhandelingsvaardigheden.

Het mooie van deze relatief kleine internationale competitie is dat er zeer veel interactie tussen de studenten en de exerts die daadwerkelijk ‘besmet’ raken met het mediation-virus. Je ziet de kwartjes bijna letterlijk vallen. Inzichten zoals dat:

– je ook als legal counsel in een internationale commerciële setting op zoek kunt gaan naar onderliggende belangen;
– aandacht voor emoties en elkaar iets gunnen daadwerkelijk helpt om tot een betere onderhandeling te komen;
– goed gebruik maken van de aanwezigheid van een neutrale mediator je dichter bij een goede oplossing kan brengen.

Teams groeien elke ronde, mede dankzij veel aandacht voor feedback vanuit de experts en de enorme leergierige en gedreven grondhouding van de deelnemers.

Vorig jaar stonden onderhandelaars-teams uit Rusland en India tegenover elkaar in de finale. De winnende mediator was een natuurtalent, een 19-jarige Spaans-Soedanese studente internationale betrekkingen. Als deze teams representatief zijn voor de volgende generatie topdiplomaten, commerciële advocaten en mediators, dan komt het goed met alle global challenges ahead. Wij vertrokken toen uit Wenen vol hoop en inspiratie.

Kortom, wij hebben er ook dit jaar weer zin in. Meer weten over de competitie en onze ervaringen? Volg ons in Wenen via twitter

 

Week van de Mediation - Amsterdam Noord

Activiteiten in de Week van de Mediation

“Krijg het Heen en Weer!”

Week van de Mediation in Amsterdam Noord
Van 14 tot en met 20 oktober vindt de derde landelijke Week van de Mediation plaats. Zes mediators die wonen en werken in Amsterdam Noord hebben de handen ineengeslagen en organiseren die week verschillende activiteiten in ‘hun’ stadsdeel. Het doel: buurtgenoten laagdrempelig en gratis kennis laten maken met mediation én hen mogelijkheden aanreiken om conflicten tijdig te voorkomen óf genezen.

Bemiddelaars uit Amsterdam Noord komen samen in actie in hun eigen buurt in de Week van de Mediation

Ruzie komt in de beste families voor. En ook tussen buren, op het werk of binnen een vereniging kunnen mensen elkaar het leven flink lastig maken. Een conflict krijgen is makkelijk, maar hoe los je het op?

Een greep uit het programma:

Maandag 14 oktober: Krijg het Heen-en-Weer gesprekken

Van 11.00-15.00 zijn er steeds twee bemiddelaars/conflict-coaches aan boord van het Oostveer dat tussen de Johan van Hasseltweg en het Azartplein vaart. Het aanbod: in 6 minuten even je hart luchten, advies krijgen rond een conflict of gezellig een praatje maken. Ervaren hoe een luisterend oor en echt contact ook al weer voelt terwijl de pont je naar de overkant brengt. Wie graag doorpraat (en tijd heeft) is ook welkom in de VerbroederIJ. Daar drinken we graag een kop koffie met je en zetten we het gesprek voort.

Maandag 14 tot en met vrijdag 18 oktober, 08.00-18.00 uur: 0800 MEDIATION

De hele week staat 0800 MEDIATION (of 0800 6334284) gratis tot ieders beschikking voor alle vragen rond familieconflicten. Een bel-team zit klaar om vragen te beantwoorden over onder andere scheiding, ouderschapsplannen, ruzies in de familie, erfkwesties of gedoe in het familiebedrijf.

Woensdag 16 oktober, 16.00-19.00: spanningen op de werkvloer

In de VerbroederIJ aan de Johan van Hasseltweg 21 vindt een open bijeenkomst plaats voor iedereen die te maken heeft met stress, conflict en wetgeving op het werk. Een gevarieerde groep professionals, waaronder een arbo-arts, HR-deskundige en een advocaat, gaan – onder leiding van twee arbeidsmediators – met elkaar het gesprek aan. Belangstellenden zijn welkom om te komen luisteren en actief deel te nemen aan het gesprek.

Toegang: gratis

Aanmelden kan via een mailtje hier

Woensdag 16 oktober, 20.00-22.00: Ruzie maken doe je zo!

Samen met de IJgensinnige Bende en Zinnig Noord gaan we op woensdag nog even door in de VerbroederIJ. Nu voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Wist je dat een gemiddeld gezin per dag wel zes keer ruzie heeft. Zes keer! Hoe geef je als ouder het goede voorbeeld terwijl je in alle drukte ook een kort lontje hebt? Hoe ga je constructief met je kids in dialoog? Ervaren mediators Tabitha van den Berg en Anouk van der Jagt verzorgen deze avond workshops over vreedzame communicatie, conflictstijlen en zelfcompassie. Voor ouders, opvoeders en gewone mensen in een drukke stad.

Deze avond is een samenwerking met de IJgensinnige Bende in de ‘Week van de Mediation’.

De IJgensinnige Bende is een club voor ouders en kinderen, waar belangrijke waarden centraal staan. De ene maand is er een thema-avond voor ouders, de andere maand een event met de kids erbij.

Toegang: vrijwillige donatie (indien mogelijk)

We zien ernaar uit zoveel mogelijk noorderlingen bij een van de evenementen te ontmoeten!

Amber Hornung, Anouk van der Jagt, Eliane Dosker, Eline van Tijn, Roderic van Voorst tot Voorst en Tabitha van den Berg

Meer weten over de Week van de Mediation, neem een kijkje op www.weekvandemediation.nl

Week van de Mediation in regio Waterland

PERSBERICHT: Conflictvaardig ondernemen, ook in tijden van Corona

Gratis spreekuur én webinar voor MKB in de Week van de Mediation 2020

Persbericht 14 oktober 2020, Edam

19 t/m 23 oktober is het weer de nationale Week van de Mediation.

Mediators zetten zich deze week in om te mediation op de kaart te zetten. Wat kan mediation voor iemand in een conflictsituatie betekenen? * De zakelijke mediators bij Mediation Amsterdam doen graag mee vanuit hun kantoren in Amsterdam-Noord en Edam. Zij zetten zich in voor MKB-ondernemers in de regio Groot-Waterland en delen hun kennis over conflictpreventie en -beheersing.

Ondernemen in crisistijd: het vraagt nogal wat van werkgevers en werknemers. In sommige branches is er groot personeelstekort en vliegt de werkstress mensen om de oren. Elders dreigen juist reorganisaties en ontslagen. Hoe ga je conflictvaardig te werk bij onvrede, overbelaste werknemers, pijnlijke besluiten of complexe verzuimvraagstukken?

De register-mediators van Mediation Amsterdam zijn al vijftien jaar actief in zakelijke en arbeids-conflicten. Ze hebben de ervaring waar het vaak mis gaat in de communicatie en wat je kunt doen om conflict te voorkomen. In de Week van de Mediation zijn er twee mogelijkheden tot steun voor MKB-ondernemers uit de regio Groot-Waterland:

– Maandag 19 t/m donderdag 22 oktober: elke avond gratis telefonisch spreekuur van 19.00-21.00; ze zijn rechtstreeks bereikbaar op 020 685 3330

– Woensdag 21 oktober: een gratis lunch-webinar, boek je e-ticket via: webinar-conflictvaardig-ondernemen

*Meer weten over de Week van de Mediation en activiteiten in de rest van Nederland? Kijk op www.weekvandemediation.nl

mediation podcast

Nieuw – mediationpodcast – editie wetgeving

Iedere student die bij ons stage loopt vragen we om na te denken over een eigen project of onderzoek. Veerle Hanssen koos voor een podcast om de relatie tussen mediation & recht te onderzoeken. Vandaag de eerste aflevering: Mediation & wetgeving, met dr. Fred Schonewille.

Veerle Hanssen: ‘welkom bij de eerste aflevering van De Mediation Podcast! Als rechtenstudent bij een mediationkantoor stage lopen is razend interessant. Niet alleen leer ik hoe mediation een volwaardig alternatief vormt voor de juridische rechtsgang, maar leer ik ook dat mediation méér kan oplossen dan de juridische vraag alleen. Als bijna afgestudeerd juriste, vraag ik mij natuurlijk af hoe dit dan wettelijk geregeld is. Tijdens mijn studie heb ik mij hier al eens in moeten verdiepen, maar door de professie in de praktijk mee te maken kreeg ik pas echt vragen. Zo is er wettelijk nog helemaal niet zo veel geregeld op het gebied van mediation.

Benieuwd naar het gesprek tussen Veerle en Fred? Luister hier deze eerste aflevering van de Mediation Podcast

Luister je liever via Spotify? Dat kan ook! Hier de link naar deze aflevering op Spotify

Kennelijk zijn we in Nederland al bijna een decennium lang bezig om een wet erdoor heen te krijgen, maar tot dusver is dat nog niet echt goed gelukt. Waar ligt dat aan? En hoe ver zijn we nu dan qua wetgevingsproces? Het blijkt een doolhof aan verschillende wetsvoorstellen, visies en initiatieven. Tabitha van den Berg wees mij op dr. mr Fred Schonewille, een deskundige die vanaf het begin nauw betrokken is geweest bij het wetgevingsproces. Zo is bij mij het idee ontstaan om een kort overzicht te maken over mediationwetgeving in Nederland. En als een ware millennial betaamt, maak je dan een podcast.’

‘In deze aflevering zullen Fred en ik jou bijpraten over de huidige stand van zaken omtrent mediationwetgeving. Daarnaast deelt Fred zijn visie op de positie van mediation in het Nederlands rechtssysteem en vertelt hij wat voor gevolgen de wet heeft voor mediators en advocaat-mediators. Ook praten we over de gevolgen van een wettelijk register en kijken we samen in de toekomst van mediation in Nederland. Fred geeft zijn mening.’

Wat vind jij: moet mediation hét verplichte voorportaal worden voordat je mag aankloppen bij de rechter?

Veel luister plezier!

 

mediation podcast

De Mediationpodcast deel 2 – mediation op de werkvloer

Onze oud-stagiaire Veerle Hanssen dook de afgelopen maanden na haar afstuderen vol in de wereld van mediation. Haar eerste mediation podcast was met dr. Fred Schonewille, over wetgeving en specifiek de mediationwet. De tweede is met Tabitha van den Berg, over mediation in arbeidsconflicten, en gaat o.a. over het (tijdig) herkennen van conflict, en of conflict ook een transformatieve, positieve kant heeft.

Veerle Hanssen: “met mijn eerste fulltimebaan in het vooruitzicht wilde ik graag een podcast maken over conflicten op de werkvloer. Als young professional met een mediationopleiding op zak ben ik benieuwd naar het omgaan met problemen op je werk in de praktijk. Of het nu gaat om spanningen met een collega of een vervelende sfeer in het team; we krijgen er allemaal vroeg of laat een keer mee te maken. Wanneer weet je of je in een conflict bent beland? Welke stappen kun je zetten richting een oplossing? Tabitha geeft mij in deze aflevering waardevolle tips over het dealen met conflicten op de werkvloer.”

Luister de mediation podcast over conflicten op de werkvloer op Spotify

Of luister hem hier rechtstreeks.