mediation podcast

Nieuw – mediationpodcast – editie wetgeving

Iedere student die bij ons stage loopt vragen we om na te denken over een eigen project of onderzoek. Veerle Hanssen koos voor een podcast om de relatie tussen mediation & recht te onderzoeken. Vandaag de eerste aflevering: Mediation & wetgeving, met dr. Fred Schonewille.

Veerle Hanssen: ‘welkom bij de eerste aflevering van De Mediation Podcast! Als rechtenstudent bij een mediationkantoor stage lopen is razend interessant. Niet alleen leer ik hoe mediation een volwaardig alternatief vormt voor de juridische rechtsgang, maar leer ik ook dat mediation méér kan oplossen dan de juridische vraag alleen. Als bijna afgestudeerd juriste, vraag ik mij natuurlijk af hoe dit dan wettelijk geregeld is. Tijdens mijn studie heb ik mij hier al eens in moeten verdiepen, maar door de professie in de praktijk mee te maken kreeg ik pas echt vragen. Zo is er wettelijk nog helemaal niet zo veel geregeld op het gebied van mediation.

Benieuwd naar het gesprek tussen Veerle en Fred? Luister hier deze eerste aflevering van de Mediation Podcast

Luister je liever via Spotify? Dat kan ook! Hier de link naar deze aflevering op Spotify

Kennelijk zijn we in Nederland al bijna een decennium lang bezig om een wet erdoor heen te krijgen, maar tot dusver is dat nog niet echt goed gelukt. Waar ligt dat aan? En hoe ver zijn we nu dan qua wetgevingsproces? Het blijkt een doolhof aan verschillende wetsvoorstellen, visies en initiatieven. Tabitha van den Berg wees mij op dr. mr Fred Schonewille, een deskundige die vanaf het begin nauw betrokken is geweest bij het wetgevingsproces. Zo is bij mij het idee ontstaan om een kort overzicht te maken over mediationwetgeving in Nederland. En als een ware millennial betaamt, maak je dan een podcast.’

‘In deze aflevering zullen Fred en ik jou bijpraten over de huidige stand van zaken omtrent mediationwetgeving. Daarnaast deelt Fred zijn visie op de positie van mediation in het Nederlands rechtssysteem en vertelt hij wat voor gevolgen de wet heeft voor mediators en advocaat-mediators. Ook praten we over de gevolgen van een wettelijk register en kijken we samen in de toekomst van mediation in Nederland. Fred geeft zijn mening.’

Wat vind jij: moet mediation hét verplichte voorportaal worden voordat je mag aankloppen bij de rechter?

Veel luister plezier!

 

website raad voor rechtsbijstand

Roderic van Voorst tot Voorst ingeschreven bij RvR

Begin januari ontving onze collega Roderic van Voorst tot Voorst van de Raad voor Rechtsbijstand (“RvR”) de bevestiging dat ook hij bij de RvR nu staat ingeschreven als mediator.

Wij zijn trots op deze mijlpaal, omdat dit betekent dat:

– de kwaliteit van ons kantoor en onze mediators hiermee wederom wordt bevestigd, gezien de hoge, strenge eisen die de Raad voor Rechtsbijstand hanteert voor inschrijvingen;

– dit duidelijk maakt dat ons kantoor zich inzet voor iedereen, niet alleen voor diegenen die mediation zelf kunnen betalen.

Roderic: “Als ambassadeurs voor mediation van de NMv vinden wij het belangrijk om zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren én willen wij graag dat mediation een veel groter bereik krijgt. Mediation hoort thuis in het bredere palet aan conflictoplossingen.”

De RvR maakt het mogelijk voor mensen met lagere inkomens om zowel juridische bijstand als ook mediation te kunnen inzetten zonder dat hen dat een hoop geld kost. In het geval dat iemand in aanmerking komt voor een zogenaamde “toevoeging” betaalt deze zelf slechts een eigen bijdrage. Voor mediation is deze (in 2021) EUR 56 of EUR 112 afhankelijk van inkomen en tijdsduur van het mediationproces.

Verdere informatie over gesubsidieerde mediation vindt u op https://www.rechtsbijstand.nl/over-mediation-en-rechtsbijstand

Tabitha en Eline in Edam

Succesvol bemiddelen in zakelijke conflicten in Noord-Holland

Eerste jubileum kantoor Edam in lockdown.

Na een jaar verbouwen was het eindelijk zover: aan de Voorhaven in Edam openden we onze tweede vestiging in april 2020.  Net in de eerste lockdown was het een raar moment. De feestelijke borrel werd uitgesteld, het werk ging gelukkig door, online, of onder strenge voorwaarden ook op kantoor. Nu is het april 2021. Een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Eline van Tijn: ‘Net als onderzoeksjournalisten worden wij bij Mediation Amsterdam enthousiast als we horen dat er ergens een zakelijk conflict speelt. Volledig vastgelopen. Waarvan de betrokkenen echt niet meer weten hoe ze er nog uit kunnen komen. Ons enthousiasme komt voort uit onze jarenlange ervaring als zakelijke en arbeids-mediators. Omdat we weten dat ruim 8 op de 10 zaken in mediation tot een goed einde komen.’

Groeien
We zijn al vijftien jaar gevestigd in Amsterdam Noord, en daar groeiden we de afgelopen jaren uit ons jasje. Twee van onze mediators wonen zelf in de regio Groot-Waterland, dus was het logisch om uit te breiden in Edam. Mooi om te constateren dat in het afgelopen jaar juist ook Noord-Hollandse ondernemers en organisaties de weg naar ons Edammer kantoor hebben gevonden.

Ondanks de pandemie hebben we kunnen doen waar we goed in zijn: conflicten ontwarren en in relatief korte tijd zorgen dat het gesprek weer op constructieve wijze gaat over oplossingen. Want of je nu overspannen thuis zit, of met slaande ruzie op de zaak; conflict maakt meer stuk dan je lief is. De onzekerheid die ruzie met zich meebrengt geeft daarnaast ook onrust bij de collega’s. Soms sijpelt het zelfs al door naar buiten, en krijg je vragen van leveranciers of klanten. ‘Wat is er bij jullie loos?’

Hoe het begint…

Van Tijn: ‘Het begint meestal met een telefoontje van één van de betrokkenen. Bijvoorbeeld de oprichter van een familiebedrijf waar de samenwerking bij de volgende generatie is vastgelopen. Van de manager van een grote zorginstelling waar het niet botert op een afdeling. Of van een medewerkster die overspannen thuis zit na een conflict op de werkvloer. En ga zo maar door, conflicten kunnen overal ontstaan en horen erbij.’

Aan het begin van een mediation gaan we op onderzoek. In tegenstelling tot een journalist (of een rechter) hoeven we niet uit te zoeken wat de feiten zijn. Dat weten de betrokkenen zelf wel, al zijn ze het zelden eens over de interpretatie van die feiten. Wij gaan kijken naar de conflictdynamiek; waarom liep het vast, wat is er nodig om het gesprek weer op gang te krijgen, wie zijn er nodig om een goede oplossing te bereiken?

Wij zijn als registermediators gebonden aan geheimhouding en de deelnemers in de mediations ook. Dat geeft vaak rust en ruimte om op tafel te brengen wat er echt speelt.

Zonder wrijving geen glans!
Conflicten kunnen ook wat opleveren. Een goede botsing kan de motor van verandering en verbetering zijn. Waar met passie wordt gewerkt, wil het wel eens knallen. Mooi als je dat zelf kunt uitpraten en daarna samen een nieuwe koers kunt bepalen. Lukt dat niet (meer) dan is er altijd de mogelijkheid om het met behulp van een professionele mediator te proberen, vóór je het opgeeft of tegen elkaar gaat procederen.

We kijken er naar uit om nog vele jaren in Edam en wijde omgeving deel uit te maken van het lokale ondernemerslandschap en op onze eigen manier een steentje bij te dragen aan minder conflicten en méér oplossingen.

Wil je meer weten over mediation of eens op de koffie komen in Edam? Neem gerust contact op.

mediation podcast

De Mediationpodcast deel 2 – mediation op de werkvloer

Onze oud-stagiaire Veerle Hanssen dook de afgelopen maanden na haar afstuderen vol in de wereld van mediation. Haar eerste mediation podcast was met dr. Fred Schonewille, over wetgeving en specifiek de mediationwet. De tweede is met Tabitha van den Berg, over mediation in arbeidsconflicten, en gaat o.a. over het (tijdig) herkennen van conflict, en of conflict ook een transformatieve, positieve kant heeft.

Veerle Hanssen: “met mijn eerste fulltimebaan in het vooruitzicht wilde ik graag een podcast maken over conflicten op de werkvloer. Als young professional met een mediationopleiding op zak ben ik benieuwd naar het omgaan met problemen op je werk in de praktijk. Of het nu gaat om spanningen met een collega of een vervelende sfeer in het team; we krijgen er allemaal vroeg of laat een keer mee te maken. Wanneer weet je of je in een conflict bent beland? Welke stappen kun je zetten richting een oplossing? Tabitha geeft mij in deze aflevering waardevolle tips over het dealen met conflicten op de werkvloer.”

Luister de mediation podcast over conflicten op de werkvloer op Spotify

Of luister hem hier rechtstreeks.

 

mediation millennials

Mediation en millennials – nieuwe videoserie Lindsay Kom

Afgelopen maanden dook Lindsay Kom, VU masterstudent Conflicthantering, rechtspraak en mediation in het leven van de huidige generatie young professionals, de millennials. De komende weken lanceert zij elke week een nieuwe video. Gesprekken waarin ze de diepte van conflict en het werkende leven verkent met drie gasten; Renée Feijen, Grace Lucky Janssen en Érika Magalhaes e Silva. Hoe kijken zij aan tegen samenwerken, conflictpatronen en conflict op de werkvloer?

Lindsay Kom: “In de mini videoserie Om de tafel zitten met ga ik in gesprek met young professionals over het onderwerp conflicten op de werkvloer. Middels een quiz wilde ik onderzoeken wat nou typisch het conflict respons is van millennials. Zijn ze meer fight, flight, freeze of is er nog een vierde reactie? Want met millennials weet je het maar nooit!”

Kijken?
Benieuwd naar de video’s? Kijk de eerste aflevering op ons youtube-kanaal en abonneer je op deze playlist als je automatisch een berichtje wilt zodra de volgende video live gaat.

Meepraten?

Wil jij als collega van een millennial of zélf als young professional met ons in gesprek over intergenerationeel samenwerken? Op woensdagavond 7 juli, van 19.30-20.30 hosten Lindsay Kom en Tabitha van den Berg samen een interactieve online sessie over conflictstijlen, millennials en samenwerken anno 2021. Sparren, uitwisselen en leren van elkaar, juist nu we weer langzaam terugkeren naar kantoor!

Meld je gratis aan voor deze sessie, stuur ons een bericht.

Meer lezen over dit onderwerp?

Download ook dit artikel van Veerle Hanssen uit ons Mediation Magazine: MAgazine – young professionals

 

Wij doen mee: Week van de Werkstress mediation-hotline

Zorgt een conflict op werk voor stress? Bel tijdens de Week van de Werkstress met de hotline: 0800-MEDIATION

Dat is de nieuwste actie van de NMv-ambassadeurs i.s.m. collega’s van de specialistische mediation-beroepsverenigingen VAN en MfN-Groep Arbeidsmediators. In de Week van de Werkstress, van 12 t/m 16 november 2018, dragen onze mediators Eline van Tijn en Tabitha van den Berg graag belangeloos bij aan deze actie.

Een conflict is besmettelijk
Een slechte verhouding met je baas, ruzie met een collega of een vervelende klant: conflicten op en rond de werkvloer kunnen voor veel stress zorgen. Want laten we eerlijk zijn, lang niet iedereen is er even goed in om bij een ontluikend conflict meteen zelf in actie te komen. Integendeel, vaak hopen we dat het vanzelf wel goed komt. En die hoop blijkt vaak ijdel. Conflicten blijven sluimeren of, erger nog, ontsporen volledig. Met alle gevolgen van dien: van psychisch verzuim tot verstoorde werkverhoudingen die niet meer te lijmen zijn. Dit is niet alleen erg stressvol voor de direct betrokkenen, maar ook voor de rest van het team.

Mediation-hotline
Tijdens de Week van de Werkstress willen de arbeidsmediators van de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) dit patroon doorbreken. Dit doen ze met de hotline 0800-MEDIATION, waar mensen gedurende de week elke werkdag terecht kunnen met vragen over een zakelijk conflict of verstoorde arbeidsverhoudingen. Dus of je nu een HR-professional, leidinggevende, bedrijfsarts of medewerker bent: via de mediationhotline kan je op een laagdrempelige manier kijken of mediation in jouw specifieke geval van toegevoegde waarde kan zijn. Ook algemene vragen over mediation zijn uiteraard welkom.

Van 12 t/m 16 november is het belteam met arbeidsmediators elke werkdag van 9 tot 18 uur te bereiken via 0800-6334284.

Geen behoefte aan telefonisch contact maar wel benieuwd of mediation bij conflict en mogelijk verzuim op het werk zinvol is? Kijk ook onze vlogs

mediation en trauma

Mediators en trauma – webinar

Conflict en trauma: ze gaan soms hand in hand. Omdat een conflict op het werk of in het gezin traumatisch kan zijn.  Maar soms gebeurt er ook nog iets anders. Een ‘nieuwe’ stressvolle situatie kan oude pijn – trauma – oprakelen. Soms is een cliënt zich daarvan bewust, en open over de eerdere ervaringen. Niet altijd. Soms besef je dat er een extra dimensie is en dat de reacties die je waarneemt niet lijken te passen bij de situatie in het hier en nu.

Als mediators zijn we geen therapeut, maar we werken wel met mensen in een vaak kwetsbare fase in hun leven.

Hoe gaan wij om met trauma aan tafel én hoe bewust zijn we van dat wat we zelf meebrengen aan tafel?

In de week van de mediation 2021, van 1 – 5 november, gaan wij, Tabitha van den Berg en Marjon Kuipers graag met elkaar en met andere mediators in gesprek over het thema trauma binnen ons mediatorschap. Een avond met een combinatie van wetenschap, praktijk en gezamenlijk verkennen van deze thema’s.

Schuif je aan?

Datum: woensdag 3 november, 19.30 – 21.00
Locatie: via Zoom
Aanmelden: graag o.v.v. trauma webinar (geen kosten aan deelname verbonden)

Ps: op donderdag 4 november ook een publieksactiviteit; een wandeling door het W.H. Vliegenbos  in Amsterdam Noord met zenleraar Mathilde de Vriese en mediators van Mediation Amsterdam.

Website vernieuwd

Nieuwe look voor onze website

Het duurt altijd even, een nieuw ontwerp, het nalopen van alle teksten en vooral het nadenken over hoe je je online etalage wilt inrichten. Wat is logisch? Wat willen we vertellen?

Maar zoals jullie zien, is onze website vernieuwd. Prachtige nieuwe foto’s – met dank aan Martine van der Voort en nieuwe functionaliteiten en strakke pagina’s dankzij de toppers van Dokwerkers.

Waarom een nieuwe site?

De afgelopen drie jaar zijn we aan het groeien. Roderic van Voorst tot Voorst is sinds 2018 actief als mediator en we hebben ons verder gespecialiseerd.

Onze profielpagina’s zijn vernieuwd en we hebben diensten toegevoegd: zo vind je nu niet alleen een meer algemeen verhaal over mediation maar ook pagina’s specifiek voor

En een apart categorie coaching en training, juist ideaal voor het voorkomen van conflicten of werken aan teamontwikkeling.

En we hebben onze vlogs nu ook geïntegreerd op de site.

What’s next?

We zijn nog niet helemaal klaar achter de schermen: komende maand komt ook de Engelse site live, aangezien we steeds vaker benaderd worden voor conflicten met een internationaal karakter.

Wil je liever persoonlijk contact? Het hele jaar houden we elke maandagavond telefonisch spreekuur van 19.00-21.00 voor ZZP’s en MKB’rs die meer willen weten over mediation of concreet (en vertrouwelijk) willen sparren over een situatie binnen hun bedrijf.

Een afspraak maken kan natuurlijk ook, stuur ons een mail via info@mediationamsterdam.nl

publication mediation

Nieuwe publicaties van onze mediators

Vanuit onze expertise en de wens om kennis te delen, publiceren we regelmatig. Niet op LinkedIn, maar ook in vakbladen. Zo dragen we allemaal geanonimiseerd bij aan casuïstiekblad “Nederlandse Mediation” en schrijven we over actuele thema’s voor het Kluwervakblad ‘Tijdschrift voor Conflicthantering

Vorig jaar publiceerden wij onze eigen jubileum-mediationglossy. Dit jaar publiceerden we vooral extern. Eerder dit jaar verschenen een tweetal interviews, twee artikelen en een opiniestuk door Tabitha van den Berg in het Tijdschrift voor Conflicthantering, of ‘TC” zoals het blad in de wandelgangen genoemd wordt.

Schrijven is een mooie manier om zelf dieper in een onderwerp te duiken, iemand beter te leren kennen, of – met mate – een mening te delen over ontwikkelingen in ons vakgebied. We lichten graag enkele artikelen uit.

Diversiteit en inclusie

Een mening delen over de toekomst van ons vak. Dat gebeurde zeker in het artikel “Diversiteit en inclusie in mediationsector“, samen met Casper Schouten. Een stuk geschreven uit zorg en volle overtuiging voor TC 2021 – 4. Wil mediation de potentie die het in zich heeft waarmaken, dan zal onze sector actief aan de slag moeten om te zorgen dat “the profession reflects the community it serves”, zoals the CEDR Foundation in het Verenigd Koninkrijk betoogt.

Meer inzichten over dit thema en de mogelijkheden die wij kwam dankzij het interview met Susanne Schuler. Zij is hoofd trainingen én één van de trekkers van het Diversity & Inclusion project binnen CEDR, het Centre for Effective Dispute Resolution in Londen. Lees het volledige interview: The commercial mediator profession should reflect the community that it serves (Engelstalig).

Luisteren!

Ook inspirerend is het werk van filmmaker Juliana Tafur en Obama Foundation Fellow, die een radicale variant van luisteren promoot via de documentaire “Listen Courageously” en een bijbehorende workshop die zij op universiteiten en bij grote internationale bedrijven geeft. Lees dit inspirerende gesprek Healing the divide: how to have courageous conversations – interview Juliana Tafur.

Mediation en (psychische) kwetsbaarheid

Kun je mediation inzetten als er sterke aanwijzingen of concrete feiten zijn dat er sprake is van psychische kwetsbaarheid? Die vraag probeerde Tabitha te beantwoorden door in gesprek te gaan met verschillende deskundigen uit de forensische psychiatrie, daklozenopvang en een autisme- en traumadeskundig in het artikel Mediation bij DSM-5- diagnoses: wanneer wel en wanneer (liever) niet? in TC 2021 – 2

Online mediation / COVID-perikelen 

Samen met Sanne Scheurs schreef Tabitha ook Online mediaten: meer dan een korte flirt in crisistijd? voor TC 2020 – 6. Samen reflecteerden zij op de opkomst van nieuwe technologie in het mediationproces. In hoeverre gaan online videoplatforms ook post-pandemie meer ingezet worden? Daarbij ook de vraag; welke voor-, nadelen en risico’s zijn er aan deze innovatie verbonden, en in hoeverre zijn er voldoende heldere kaders vanuit de kwaliteitsregisters om deze ontwikkelingen op een veilige manier te integreren in ons werk?

Ondernemers gezocht voor MKB onderzoek

Onze stagiaires Pim Holtes en Michelle Visser zijn inmiddels al twee maanden druk bezig met hun stage en onderzoek. Zij willen graag weten hoe MKB-ondernemers in de regio Groot-Amsterdam kijken naar zakelijk conflict.

Michelle volgt aan de Vrije Universiteit de master conflicthantering en Pim de master beleid communicatie & organisatie.

Wij vinden het leuk om een bijdrage te leveren aan het opleiden van jonge ambitieuze professionals en zijn benieuwd naar de resultaten van hun onderzoeken. Ook als mediation professionals denken wij te kunnen leren van de uitkomsten van dit onderzoek. Wat maakt dat ondernemers kiezen voor oplossing A of B bij zakelijk gedoe?

Wat heeft u er aan?
Wij ervaren het als inspirerend om door jonge professionals met een scherpe blik en open geest bevraagd te worden over het hoe en waarom van onze onderneming, ons vak en onze visie op de toekomst van mediation. Elke gesprek zet ons ook weer even op scherp en brengt ons op nieuwe ideeën.

Doet u ook mee?
Pim en Michelle komen graag bij u langs voor een interview van ongeveer 45 minuten in de maanden april en mei.

Helpt u hen afstuderen? Stuur ons een mailtje of bel en ze nemen z.s.m. contact met u op voor een passende afspraak voor het MKB onderzoek.

Alvast dank!