Na de succesvolle training dit voorjaar, verzorgen onze collega Tabitha van den Berg en ervaringsdeskundig autisme-consultant Myrthe Korf de training autisme, conflict en mediation komend najaar voor de tweede keer bij ons op kantoor.
Over autisme, of autisme spectrum stoornis (ASS) zoals de diagnose officieel heet, bestaan veel vooroordelen. Ook onder mediators. Het denken over autisme is (gelukkig) aan ontwikkeling onderhevig. De term neurodiversiteit, die breder is dan alleen autisme, is in opmars. Onder andere op basis van data van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geschat dat één op de zeven mensen wereldwijd een ‘afwijkend’ brein heeft, dat wil zeggen een brein dat informatie en prikkels op een andere manier verwerkt. Denk dan bijvoorbeeld aan mensen met hoogbegaafdheid, dyslexie, AD(H)D of autisme. Langzaamaan wordt duidelijk dat een inclusieve werkvloer ook betekent oog hebben voor verschillende breinen in de werksetting. Dat is (nog) niet altijd vanzelfsprekend.
Autisme en (kans op) conflict
De meeste mensen die zich identificeren als autist en/of de diagnose autisme hebben, ervaren moeilijkheden in de communicatie met niet–autistische mensen. Samenwerken kost hen méér energie. Voldoen aan normen die niet bij je passen, omgaan met verschillende verwachtingen en moeite hebben met periodes van onduidelijkheid en transitie; dit kan allemaal een bron van stress en een voedingsbodem voor conflict vormen. Niet kunnen meekomen in een wereld waarin jouw behoeften en talenten minder zichtbaar zijn of minder gewaardeerd worden dan die van een ander heeft een prijs, bijvoorbeeld ziekte en/of conflict op de werkvloer. Een situatie met allemaal verliezers. Kan dat anders? En kan bemiddeling of mediation daarbij een rol spelen? Wij geloven van wel.
Daarom ontwikkelden Myrthe Korf (zelf autistisch en werkzaam als consultant/trainer autisme en hoogbegaafdheid) en Tabitha van den Berg (gespecialiseerd arbeidsmediator) in 2022 een internationale workshop in London waaraan 40 mediators van over de hele wereld deelnamen. In 2023 kwam daar een uitgebreidere Nederlandse variant bij.
Beide trainers hebben beiden veel eigen ervaring met autisme en conflict in organisaties. Daarnaast hebben zij ook verschillende opleidingen gevolgd, onder andere bij de AutismeAcademie.
Myrthe Korf: “Binnen het thema neurodiversiteit ligt onze focus bij autisme, maar een deel van onze kennis en tips is ook toepasbaar als er sprake is van ADHD, dyslexie, hoogbegaafdheid en vormen van chronische psychische kwetsbaarheid.”
Op het programma
Deze training bestaande uit drie delen: 2 x 1,5 uur online via Zoom en 1 dag op locatie in Amsterdam.
In een kleine groep van minimaal 6, maximaal 12 personen gaan wij aan de slag met onder andere:
– Inzichten in verschillende uitingsvormen van autisme;
– De impact van stress, conflict en trauma op het autistisch brein;
– De verschillen in communicatie–stijlen tussen neurotypische (‘gemiddelde’) breinen en autistische breinen;
– Handelingsverlegenheid: hoe word je prikkel– en taalbewust als begeleider?
– Het schrijven van een autismevriendelijk mediation–script;
– Diverse rollenspellen en opdrachten om de toepassing in gesprekken te oefenen.
Voor wie?
Mediators, leidinggevende, HR–medewerkers en jobcoaches met een actieve rol in en/of affiniteit met het begeleiden van samenwerkingen tussen autistische en niet–autistische collega’s. Voor mediators worden 12PE punten aangevraagd bij het MfN.
Kosten & data dit voorjaar
Kosten €575 ex btw. Dit is inclusief lunch, koffie en thee, een reader en een literatuurlijst, en 12 PE punten (MfN) (in aanvraag). Kom je met zijn tweeën vanuit één organisatie dan geldt er 10% korting voor jullie beiden.
Locatie: Online (via Zoom) en het kantoor van Mediation Amsterdam (Johan van Hasseltweg 2C1, 1022 WV Amsterdam Noord).
Dinsdag 26 september 15.00–16.30: inleidend webinar (online). Kennismaking, terminologie en inventarisatie leervragen.
Vrijdag 29 september, 10.00-16.30 Livedag vol theorie en praktische oefeningen (op kantoor Mediation Amsterdam):
•Dinsdag 10 oktober 15.00–16.30 (online via Zoom): Afronding, evaluatie en praktijk:
Aanmelden of nog vragen? Stuur een mailtje naar Tabitha