Mark Spaargaren bij Mediation Amsterdam

Mark Spaargaren sluit zich aan bij Mediation Amsterdam

Een laagje dieper: uitbreiding met een psycholoog-mediator

Per 1 april sluit psycholoog-mediator Mark Spaargaren (1972) zich aan bij Mediation Amsterdam, een gespecialiseerd kantoor in arbeids- en zakelijke mediation, coaching en andere vormen van procesbegeleiding tussen professionals.

Mark Spaargaren: ‘Eerlijke gesprekken op tijd voeren, ook over moeilijkere onderwerpen, leidt tot meer werkvreugde. Daarmee houd je mensen binnenboord. Na ruim 15 jaar leidinggeven weet ik dat daar veel winst te behalen valt. Mijn interesse in mediation ontstond doordat ik helemaal niet van conflicten houd. Ik kwam ze wel overal tegen. Ik ontdekte hoe ik zelf comfortabeler kon reageren bij onenigheid. Ik heb geleerd dat conflicten door de eigen belangen en die van anderen te onderzoeken, een stuk minder spannend worden. Daardoor ontstaat enorme ruimte voor herstel, of op zijn minst duidelijkheid, in de relatie. Zoveel blijft onuitgesproken – uit angst, omdat het teveel kost, uit wrok, schaamte of boosheid, of omdat men simpelweg niet weet hoe. Overal om ons heen zien we de resultaten van misgelopen communicatie, standpunten die mijlenver uiteenlopen, en onuitgesproken gevoelens. Daar voel ik een opdracht.

Ik werk het liefst samen in een team met verschillende mensen en ieder zijn of haar eigen expertise. Dus toen de keuze was om of alleen aan de slag te gaan of met anderen, was de keuze snel gemaakt. Met de collega’s van Mediation Amsterdam had ik al langer contact en er is een klik. Daarnaast denk ik dat ik pas bij de manier waarop zij willen werken: klantgericht, professioneel, én toegankelijk. Ons team brengt een mooie mix aan persoonlijkheden en expertise samen, waar ik goed tussen pas.’

Tabitha van den Berg, partner: ‘Wij zijn alle drie erg blij met deze aanvulling. Met Mark aan boord krijgen we niet alleen meer capaciteit om in de groeiende vraag naar mediation te voorzien. Zijn komst brengt ons als collectief ook verdieping; een psycholoog-mediator brengt weer andere kennis en ervaring binnen dan een jurist-mediator of ondernemer-mediator. Daar profiteren wij onderling van, maar het is ook een mooie uitbreiding van ons aanbod aan onze cliënten.’

Over Mediation Amsterdam
Wij zijn een kantoor van vier geaccrediteerde MfN mediators. De MfN (de Mediatorsfederatie Nederland) staat voor kwaliteit en zorgvuldigheid. Als mediators hebben wij een pragmatische en empathische aanpak. Steeds zoeken we naar de balans tussen de emotionele impact van het conflict en de praktische, zakelijke kant van de kwestie. Onze missie: open, respectvolle dialogen met resultaat tot stand brengen. Samen op zoek naar een goede en vooral duurzame oplossing voor gedoe en conflict.

Naast mediation bieden we ook coaching en procesbegeleiding aan: verschillende vormen om mensen weer succesvol in dialoog te brengen. Met respect voor autonomie en verschillen. Elke keer maatwerk, met de focus op kwaliteit én een fijne werkrelatie. Tussen werkgever en werknemers, binnen organisaties en tussen eigenaren en vennoten.

Mediation Amsterdam bestaat sinds 2004 en heeft sindsdien meer dan 500 conflicten tot een goed einde gebracht.

We geloven ook in maatschappelijke betrokkenheid, juist als ondernemers. Daar waar wij een steentje kunnen bijdragen, doen we dat dan ook. Op ons kantoor kun je dus regelmatig co-mediators en stagiairs tegenkomen. Daarnaast zijn we regelmatig actief als gastdocent, spreker of als buurtbemiddelaars om zo een bijdrage te leveren aan een conflictvaardige samenleving.

Wil je kennismaken met Mark, of meer weten over onze inzet voor een conflictvaardige samenleving? Op 2 juni organiseren we een bijeenkomst in de Grote Kerk in Monnickendam over dit thema. Stuur ons een mailtje als je daarvoor uitgenodigd wilt worden.

Meer over Mark Spaargaren, bekijk zijn profiel of kijk deze video waarin Eline en Roderic onze nieuwe kantoorgenoot verwelkomen.

 

Ayten maatschappelijke mediation

Een nieuw gezicht op ons kantoor

Wij vinden het belangrijk dat mediation toegankelijk is voor iedereen, én willen ons graag inzetten voor het bevorderen van kwaliteit in onze beroepsgroep. Vanuit die maatschappelijke betrokkenheid, geven we regelmatig mediators in opleiding, of studenten met een sterke affiniteit met alternatieve geschillenoplossing de kans om enkele maanden mee te lopen.

Dit najaar loopt Ayten Kirdemir bij ons mee. Zij is al vele jaren beroepsmatig actief in Amsterdam Noord bij verschillende welzijnsorganisaties. Bovenop haar ervaring als (schuld)hulpverlener voegt ze nu ook mediation toe aan haar vaardigheden. Naast meelopen in de praktijk, moedigen we ook altijd een eigen onderzoek of project aan, zodat iedere mediator of student ook zijn eigen mening kan vormen over ons vak, en de toepassing van mediation. Zo ook Ayten.

Ayten zelf aan het woord

Ik ben Ayten Kirdemir en in februari 2022 gestart met een één-jarige opleiding mediation. Deze opleiding heb ik gekozen omdat deze gevoelsmatig in het verlengde ligt met mijn huidige functie binnen de hulpverlening, maar toch genoeg uitdaging biedt. Ik besef me inmiddels dat je een totaal nieuw vak leert. Bij Mediation Amsterdam krijg ik de gelegenheid om mee te kijken in de keuken en zo waar mogelijk praktijkervaring op te doen. 

Daarnaast zal ik onderzoeken hoe het zit met conflictbemiddeling binnen diverse culturen.

We hebben te maken met een diversiteit aan nationaliteiten en culturen in Nederland, waarin iedereen op zijn eigen manier met conflicten om gaat. 

Met mijn onderzoek hoop ik in ieder geval in kaart te kunnen brengen of mediation bekend is binnen desbetreffende culturen. Wat we eraan kunnen doen om die bekendheid te vergroten en onder andere waar we op moeten letten als een mediator met diverse nationaliteiten/culturen aan tafel zit.

Wij kijken er naar uit om met Ayten samen te werken. Wil je de komende maanden meer weten over Aytens’ onderzoek? Houdt onze LinkedIn-pagina in de gaten of stuur ons een mailtje!

Mark Spaargaren psycholoog mediator

Mark Spaargaren – een eigen blik

In april 2022 sloot Mark Spaargaren zich aan bij ons kantoor. Hoe is dat bevallen? Tijd voor een korte terug- en vooruitblik. Zaken, blogs, een artikel; Mark heeft niet stilgezeten.

Mark Spaargaren: “ik kende Tabitha, Eline en Roderic al een aantal jaren. We hadden al wat samengewerkt maar op 1 april maakten we onze samenwerking officieel. Inmiddels zijn we 6 maanden verder en kan ik zeggen dat dat enorm goed bevalt. Ik heb al een aantal zaken kunnen doen, zowel alleen als samen met de collega’s, in onze prachtige kantoorruimtes in Amsterdam Noord en Edam.

Voor mij was kiezen voor samenwerking heel logisch: ik heb er bewust voor gekozen om bij een groep aan te sluiten en dit werk niet als solist te willen doen. Ik vind het fijn om in een team te werken. Om ervaringen te kunnen uitwisselen maar ook om gebruik te maken van elkaars expertise. Én omdat ik gestimuleerd wordt om dingen te doen die die buiten mijn comfortzone liggen en ik waarschijnlijk niet snel had gedaan als ik alleen was geweest, zoals een artikel schrijven voor het Tijdschrift Conflicthantering, het schrijven van blogs of het opnemen van filmpjes.

Publicatie op het snijvlak van twee professionele liefdes

In het artikel dat ik heb geschreven voor Tijdschrift Conflicthantering komen twee onderwerpen samen waar ik veel van mijn werkzame leven aan heb besteed: dakloosheid en, meer, mediation. Zoveel mensen in de maatschappelijke opvang hebben verbroken relaties. Soms heeft dat geleid tot dakloosheid, maar vaker nog beperkt het de mogelijkheden om oplossingen voor de dakloosheid te vinden in het netwerk. Er is vaak veel gebeurd en mediation kan een mooie aanvulling zijn op het meer traditionele hulpverleningsaanbod.

Blogs waarin psychologie en conflicthantering samenkomen

De maandelijkse blogs die ik heb geschreven over Psychologie aan de Mediationtafel, zijn mijn manier om inzichten uit de psychologie (ik ben van huis uit opgeleid als psycholoog/gedragswetenschapper) te vertalen naar wat je (soms) ziet in mediation. Daar kreeg ik leuke reacties op, en zelfs een uitnodiging bij het mediationbureau van de Rechtbank in Rotterdam. Ik mag daar het één en ander over dit thema komen vertellen. En dan niet over stoornissen of diagnoses, maar over psychologische processen die voor iedereen herkenbaar zijn en ons gedrag, opvattingen en waarnemingen dagelijks beïnvloeden. Lees de blogserie.

Mediation is moedig.

Het maken van een filmpje was voor mij vér uit mijn comfortzone. Daar was wel wat moed voor nodig. Ik werk liever met mensen, en bij voorkeur uit het zicht. Maar, ik begrijp ook dat het niet zo makkelijk is om je over te geven aan een mediator, als je in een conflictsituatie zit. Een kennismakingsvideo kan dan helpen om te kiezen uit ons aanbod van mediators. De komende maanden hoop ik natuurlijk nog meer mensen te ondersteunen bij het voeren van lastige gesprekken om op die manier oplossingen te vinden voor het gedoe in de relaties. Ik vind het een voorrecht een bijdrage te mogen leveren in vaak ingewikkelde situaties. Mensen wachten lang met het voeren van dit soort gesprekken waardoor het conflict oploopt en de stap om erover in gesprek te gaan steeds groter wordt. Het getuigt dan ook van moed om dit toch te doen. Mensen hierin ondersteunen en bemoedigen, én een veilige setting creëren waarbinnen dit gesprek kan plaatsvinden – dat is wat mij betreft het mooiste aan dit vak!”

Lindsay Kom mediator Mediation Amsterdam

Uitbreiding – Lindsay Kom bij Mediation Amsterdam

Per 1 juli is ons kantoor een vijfde mediator rijker: Lindsay Kom heeft ja gezegd op een samenwerking met ons kantoor en is nu ook (legal) mediator bij Mediation Amsterdam. Wellicht heeft u haar eerder gezien; enkele jaren geleden liep zij tijdens het afronden van haar masteropleiding aan de Vrije Universiteit ook al stage bij ons kantoor.

Lindsay Kom over haar mediatorschap: “Al op jonge leeftijd heb ik geleerd om te luisteren naar de onuitgesproken woorden, die als stille melodieën in de lucht zweven. Het geeft mij energie wanneer ik merk dat de deelnemers aan de mediationtafel elkaar echt horen en na de mediationsessie weer verder kunnen.”

Tabitha van den Berg, partner Mediation Amsterdam: ‘Met Lindsay Kom, MfN-registermediator halen wij energie, deskundigheid en bevlogenheid in huis. Wij kennen elkaar al een aantal jaar, en in verschillende projecten en bemiddelingen hebben wij Lindsay vol overtuiging het aanbod gedaan om een intensieve samenwerking aan te gaan.’

Over Lindsay

Lindsay heeft op hoog niveau gedanst en na het afronden van haar hbo-rechtenstudie heeft ze enkele jaren als jurist gewerkt bij zakelijk-juridische organisaties. Haar doorzettingsvermogen en intrinsieke motivatie om mensen te leren kennen en problemen te doorgronden, zijn kenmerkend voor haar persoonlijkheid.

Al voordat Lindsay in 2019 begon aan de Master Rechtsgeleerdheid: conflicthantering, rechtspraak en mediation aan de Vrije Universiteit Amsterdam, was ze al actief als bemiddelaar. Zo vervulde ze de rol van trainer en coördinator van buurtbemiddeling bij een maatschappelijke organisatie.

Met haar juridische kennis en werkervaring in zowel de commerciële rechtspraktijk als bij maatschappelijke organisaties, is Lindsay een veelzijdige mediator die goed uitgerust is om professionele kwesties aan te pakken.

Kortom, een geweldige aanwinst binnen ons team van mediators. Benieuwd naar Lindsay? Kijk haar profiel-video hier