meditatie versus mediation

Mediation of meditatie – uitnodiging

UITNODIGING donderdag 4 november
Beweeg en onderzoek met ons mee: Mediation versus  én meditatie!

De Week van de Mediation 2021 van 1 tot en met 5 november heeft als thema van binnen naar buiten. Een uitnodiging om de verbinding te zoeken met maatschappelijke doelen en andere sectoren. Daar doen wij graag aan mee! Maar – zoals u dat van ons gewend bent – net een beetje anders. Want wij denken dat van buiten naar binnen eigenlijk ook heel effectief kan zijn!

Wij nodigen u daarom graag uit voor een bespiegelings- en beweegmoment in het W.H. Vliegenbos op donderdag 4 november. Een moment om samen met andere ondernemers en buurtbewoners te leren in- én uitzoomen in uw eigen relatie met conflict, ruzie en spanningen binnen- en buitenshuis. Met een aantal hele specifieke oefeningen waardoor u uw luistervaardigheid kunt vergroten en de eigen conflictrespons beter leert kennen.

Want koste wat koste de lieve vrede bewaren kost heel veel energie! Dat kan ook anders. Daarom gaan wij als mediators samen met beeldend kunstenaar en zenleraar Mathilde de Vriese van Meditatiecentrum de Zamenhof aan de slag.

Buurtgenoten en andere overeenkomsten

Al jaren zijn Mathilde en wij buren in het Hamerstraatgebied in Amsterdam Noord, en komen we elkaar tegen. Voor deze editie van de Week van de Mediation hebben we elkaar actief opgezocht. Want hoe vaak wordt mediation niet met meditatie verward? Of denkt men dat mediation iets zweverigs therapeutisch is! In plaats van heel hard ontkennen dat het niets met elkaar te maken heeft, gaan we op 4 november eens onderzoeken wat meditatie aan mediation kan toevoegen en hoe het ondergaan en doorstaan van conflict kan toevoegen aan uw levenslust.

Bent u er bij?

Praktische info

Het programma duurt een uur en we starten om 11.00 en om 16.30.

Verzamelen bij de bogen bij de ingang van het W.H. Vliegenbos (aan de kant van de Meeuwenlaan)

Aanmelden kan hier. NB: Zet er a.u.b bij voor welke van de twee tijdstippen u uzelf wilt opgeven. Kosten: geen!

publication mediation

Nieuwe publicaties van onze mediators

Vanuit onze expertise en de wens om kennis te delen, publiceren we regelmatig. Niet op LinkedIn, maar ook in vakbladen. Zo dragen we allemaal geanonimiseerd bij aan casuïstiekblad “Nederlandse Mediation” en schrijven we over actuele thema’s voor het Kluwervakblad ‘Tijdschrift voor Conflicthantering

Vorig jaar publiceerden wij onze eigen jubileum-mediationglossy. Dit jaar publiceerden we vooral extern. Eerder dit jaar verschenen een tweetal interviews, twee artikelen en een opiniestuk door Tabitha van den Berg in het Tijdschrift voor Conflicthantering, of ‘TC” zoals het blad in de wandelgangen genoemd wordt.

Schrijven is een mooie manier om zelf dieper in een onderwerp te duiken, iemand beter te leren kennen, of – met mate – een mening te delen over ontwikkelingen in ons vakgebied. We lichten graag enkele artikelen uit.

Diversiteit en inclusie

Een mening delen over de toekomst van ons vak. Dat gebeurde zeker in het artikel “Diversiteit en inclusie in mediationsector“, samen met Casper Schouten. Een stuk geschreven uit zorg en volle overtuiging voor TC 2021 – 4. Wil mediation de potentie die het in zich heeft waarmaken, dan zal onze sector actief aan de slag moeten om te zorgen dat “the profession reflects the community it serves”, zoals the CEDR Foundation in het Verenigd Koninkrijk betoogt.

Meer inzichten over dit thema en de mogelijkheden die wij kwam dankzij het interview met Susanne Schuler. Zij is hoofd trainingen én één van de trekkers van het Diversity & Inclusion project binnen CEDR, het Centre for Effective Dispute Resolution in Londen. Lees het volledige interview: The commercial mediator profession should reflect the community that it serves (Engelstalig).

Luisteren!

Ook inspirerend is het werk van filmmaker Juliana Tafur en Obama Foundation Fellow, die een radicale variant van luisteren promoot via de documentaire “Listen Courageously” en een bijbehorende workshop die zij op universiteiten en bij grote internationale bedrijven geeft. Lees dit inspirerende gesprek Healing the divide: how to have courageous conversations – interview Juliana Tafur.

Mediation en (psychische) kwetsbaarheid

Kun je mediation inzetten als er sterke aanwijzingen of concrete feiten zijn dat er sprake is van psychische kwetsbaarheid? Die vraag probeerde Tabitha te beantwoorden door in gesprek te gaan met verschillende deskundigen uit de forensische psychiatrie, daklozenopvang en een autisme- en traumadeskundig in het artikel Mediation bij DSM-5- diagnoses: wanneer wel en wanneer (liever) niet? in TC 2021 – 2

Online mediation / COVID-perikelen 

Samen met Sanne Scheurs schreef Tabitha ook Online mediaten: meer dan een korte flirt in crisistijd? voor TC 2020 – 6. Samen reflecteerden zij op de opkomst van nieuwe technologie in het mediationproces. In hoeverre gaan online videoplatforms ook post-pandemie meer ingezet worden? Daarbij ook de vraag; welke voor-, nadelen en risico’s zijn er aan deze innovatie verbonden, en in hoeverre zijn er voldoende heldere kaders vanuit de kwaliteitsregisters om deze ontwikkelingen op een veilige manier te integreren in ons werk?

mediation millennials

Mediation en millennials – nieuwe videoserie Lindsay Kom

Afgelopen maanden dook Lindsay Kom, VU masterstudent Conflicthantering, rechtspraak en mediation in het leven van de huidige generatie young professionals, de millennials. De komende weken lanceert zij elke week een nieuwe video. Gesprekken waarin ze de diepte van conflict en het werkende leven verkent met drie gasten; Renée Feijen, Grace Lucky Janssen en Érika Magalhaes e Silva. Hoe kijken zij aan tegen samenwerken, conflictpatronen en conflict op de werkvloer?

Lindsay Kom: “In de mini videoserie Om de tafel zitten met ga ik in gesprek met young professionals over het onderwerp conflicten op de werkvloer. Middels een quiz wilde ik onderzoeken wat nou typisch het conflict respons is van millennials. Zijn ze meer fight, flight, freeze of is er nog een vierde reactie? Want met millennials weet je het maar nooit!”

Kijken?
Benieuwd naar de video’s? Kijk de eerste aflevering op ons youtube-kanaal en abonneer je op deze playlist als je automatisch een berichtje wilt zodra de volgende video live gaat.

Meepraten?

Wil jij als collega van een millennial of zélf als young professional met ons in gesprek over intergenerationeel samenwerken? Op woensdagavond 7 juli, van 19.30-20.30 hosten Lindsay Kom en Tabitha van den Berg samen een interactieve online sessie over conflictstijlen, millennials en samenwerken anno 2021. Sparren, uitwisselen en leren van elkaar, juist nu we weer langzaam terugkeren naar kantoor!

Meld je gratis aan voor deze sessie, stuur ons een bericht.

Meer lezen over dit onderwerp?

Download ook dit artikel van Veerle Hanssen uit ons Mediation Magazine: MAgazine – young professionals

 

Millennial pitch mediation

De grote “Mediation voor Millennials”pitch-wedstrijd

Win een boeiend boekenpakket én 1 kg chocola deze zomer

Hoe krijgen we de millennial aan mediation? Wij hebben hulp nodig! Zet deze zomer jouw creativiteit in, en stuur ons een pitch! Een fotocollage/moodboard, essay, podcast of video-boodschap, alles mag!

Millennials: de voor(oor)delen

Millennials willen zich altijd blijven ontwikkelen! Kritische vrijbuiters op zoek naar avontuur, vrijheid, opererend vanuit de drive om te leren, ontdekken en bezield te leven. Zomaar wat beelden die er zijn, al dan niet kloppend – over millennials.

Millennials: hoe zien ze zichzelf?

Lindsay Kom, stagiaire bij Mediation Amsterdam van februari t/m juli 2021, zocht een heel aantal millennials op. Ze ging met hen in gesprek over conflictstijlen, eigen conflicten en visie op samenwerken en maakte daar 3 video’s van.

Kijk de videoserie “Om de tafel zitten met”:
Lindsay Kom en Renée over samenwerken en leidinggeven als young professional
Lindsay Kom en Grace Lucky Janssen over burn-out en leiderschap
Lindsay Kom en Erika Magalhães e Silva over samenwerken in internationale teams en het expatleven

Lindsay, mediation & de millennials

Lindsay rond de komende maanden niet alleen haar master rechtsgeleerdheid af, maar ook de basisopleiding tot Legal Mediator.

Zoals ze zelf zegt; “I love millennials”. Millennials van nu krijgen aardig wat voor hun kiezen. De overspannen woningmarkt, flexibilisering van werk, studieschuld en daar bovenop de pandemie: er zijn sterke signalen dat al deze zaken hun (psychische) tol eisen. Dat kan zich vertalen in spanningsklachten en daardoor uitval en/of conflict op de werkvloer. Lindsay Kom: “Ik zou graag millennials en young professionals willen bereiken als mediator. Zorgen dat ze weten dat je ook op een veilige, respectvolle manier met elkaar om tafel kan om onderlinge spanningen op tijd te adresseren en op te lossen.”

Help jij haar mee deze boodschap te ‘verkopen’?

– Vorm: vrij
– Deadline: donderdag 25 augustus, 9.00
– Bekendmaking: maandag 30 augustus, 12.00 via Insta-live op ons instagram-account
– Inzendingen via info@mediationamsterdam.nl of per slakkenpost: Johan van Hasseltweg 2C1, 1022 WV Amsterdam

Over de prijs:

– 1 kg Tony Chocolonely chocola
– Boekenpakket
– The International Bestseller Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman.
Amsterdam en het slavernijverleden van de Gemeente Amsterdam en Lonneke Lodder
De meeste mensen deugen van Rutger Bregman.

We kijken uit naar jullie inzendingen!