Mediation Magazine

Jubileummagazine is uit!

We gaan het niet ontkennen: het was een reuzeklus. Maar wat zijn we trots en blij dat het gelukt is!mediation magazine In dit bijzondere jaar waarin het Corona-virus alles anders maakte, bleek een live feestje geven omdat ons kantoor in 2020 vijftien jaar bestaat, geen verstandige optie. Des te leuker dat we dit magazine nu kunnen delen. Een kadootje van ons, vol artikelen die (hopen wij) nieuwsgierig maken, inspireren en informeren. Om te lezen waar je ook bent, thuis, op kantoor of ergens onderweg.

Wij zijn iedereen die een bijdrage heeft geleverd, van kunstenaar tot militair, rechter, dominee, brandweervrouw, psychiater of vormgever, van 13 tot 92 jaar oud, ontzettend dankbaar voor hun bijdrage! Zonder jullie was het niet meer dan een bundeling oude blogs geworden:
Dank!

Een magazine vol verhalen uit de praktijk, interviews met mensen die hele persoonlijke verhalen vertellen over hun eigen conflict-geschiedenis, de dilemma’s waar ze tegen aan lopen én natuurlijk ook tips en recepten.

Nieuwsgierig geworden?
– Lees hier de digitale versie als doorbladerbaar online magazine
– Of download hier je eigen pdf-versie.

Benieuwd waar wij het meest trots op zijn? Kijk hier ons lanceringsvlog, vanuit de Grote Kerk in Monnickendam, waar we volgend jaar, post-COVID alsnog een mooie bijeenkomst hopen te organiseren rondom zingeving, conflict & mediation!

 

verzuim en conflict

Het spanningsveld rondom (psychisch) verzuim, werk regelgeving en conflict

Kennis delen, ervaringen verzamelingen en samen sparren; dat we doen we graag met collega-professionals uit aanverwante sectoren rondom vraagstukken rondom conflict, verzuim en het arbeidsrecht. We delen graag een verslag van wederom een boeiende online sessie afgelopen maart.

Drie ervaringsdeskundigen namen ons deze keer mee in hun persoonlijke re-integratie- en/of verzuimverhaal. Zij vertelden openhartig wat hen op de werkvloer is overkomen en welke impact dat heeft gehad. Daarna wisselden we in kleinere groepen hierover van gedachten. Over pittige stellingen rondom rechten en plichten in het voorkomen of managen van verzuim.

Als gespecialiseerde arbeidsmediators is het soms verrassend en altijd boeiend om te horen hoe andere ketenpartners rondom verzuim en conflict kijken naar situaties op de werkvloer. Het perspectief van een zieke werknemer, de bedrijfsarts, HR-manager, verzuimcoach of arbeidsrechtadvocaat op rechten, plichten en de plek van emoties/beleving kan heel verschillend zijn.

Ons vak gaat over luisteren. Contact maken en elke keer weer opnieuw zoeken waar ruimte zit om uit een vastgelopen situatie te komen. De verhalen van de ervaringsdeskundigen waren een waardevolle aanvulling op onze kennis en ervaring rondom moeizame re-integratie-processen. Het lijkt erop dat  het gesprek tussen werkgever en werknemer over behoeften en verwachtingen eerder en beter gevoerd zou kunnen worden.

Onze stagiaire Lindsay Kom (masterstudent Conflicthantering, rechtspraak en mediation aan de Vrije Universiteit) was ook aanwezig: “Als jonge professional kreeg ik meerdere ‘eyeopeners’ uit de gesprekken in deze kennisbijeenkomst; heel bijzonder om te mogen delen in de schat aan ervaring van de deelnemers!”

Wil je graag meer lezen over deze sessie of tips van onze ervaringsdeskundigen?

– Lees het verslag van onze interdisciplinaire kennissessie op 9 maart 2021

Lees ook de tips van twee van onze ervaringsdeskundigen:

over het tempo van re-integratie bij hersenletsel en

10 tips voor leidinggevenden en andere collega’s over (samen)werken met een medewerker met autisme

Wil je meer weten over het inzetten van mediation in een vastgelopen conflict rondom werk en verzuim, neem dan gerust eens vrijblijvend contact met één van ons op.

Tabitha en Eline in Edam

Succesvol bemiddelen in zakelijke conflicten in Noord-Holland

Eerste jubileum kantoor Edam in lockdown.

Na een jaar verbouwen was het eindelijk zover: aan de Voorhaven in Edam openden we onze tweede vestiging in april 2020.  Net in de eerste lockdown was het een raar moment. De feestelijke borrel werd uitgesteld, het werk ging gelukkig door, online, of onder strenge voorwaarden ook op kantoor. Nu is het april 2021. Een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Eline van Tijn: ‘Net als onderzoeksjournalisten worden wij bij Mediation Amsterdam enthousiast als we horen dat er ergens een zakelijk conflict speelt. Volledig vastgelopen. Waarvan de betrokkenen echt niet meer weten hoe ze er nog uit kunnen komen. Ons enthousiasme komt voort uit onze jarenlange ervaring als zakelijke en arbeids-mediators. Omdat we weten dat ruim 8 op de 10 zaken in mediation tot een goed einde komen.’

Groeien
We zijn al vijftien jaar gevestigd in Amsterdam Noord, en daar groeiden we de afgelopen jaren uit ons jasje. Twee van onze mediators wonen zelf in de regio Groot-Waterland, dus was het logisch om uit te breiden in Edam. Mooi om te constateren dat in het afgelopen jaar juist ook Noord-Hollandse ondernemers en organisaties de weg naar ons Edammer kantoor hebben gevonden.

Ondanks de pandemie hebben we kunnen doen waar we goed in zijn: conflicten ontwarren en in relatief korte tijd zorgen dat het gesprek weer op constructieve wijze gaat over oplossingen. Want of je nu overspannen thuis zit, of met slaande ruzie op de zaak; conflict maakt meer stuk dan je lief is. De onzekerheid die ruzie met zich meebrengt geeft daarnaast ook onrust bij de collega’s. Soms sijpelt het zelfs al door naar buiten, en krijg je vragen van leveranciers of klanten. ‘Wat is er bij jullie loos?’

Hoe het begint…

Van Tijn: ‘Het begint meestal met een telefoontje van één van de betrokkenen. Bijvoorbeeld de oprichter van een familiebedrijf waar de samenwerking bij de volgende generatie is vastgelopen. Van de manager van een grote zorginstelling waar het niet botert op een afdeling. Of van een medewerkster die overspannen thuis zit na een conflict op de werkvloer. En ga zo maar door, conflicten kunnen overal ontstaan en horen erbij.’

Aan het begin van een mediation gaan we op onderzoek. In tegenstelling tot een journalist (of een rechter) hoeven we niet uit te zoeken wat de feiten zijn. Dat weten de betrokkenen zelf wel, al zijn ze het zelden eens over de interpretatie van die feiten. Wij gaan kijken naar de conflictdynamiek; waarom liep het vast, wat is er nodig om het gesprek weer op gang te krijgen, wie zijn er nodig om een goede oplossing te bereiken?

Wij zijn als registermediators gebonden aan geheimhouding en de deelnemers in de mediations ook. Dat geeft vaak rust en ruimte om op tafel te brengen wat er echt speelt.

Zonder wrijving geen glans!
Conflicten kunnen ook wat opleveren. Een goede botsing kan de motor van verandering en verbetering zijn. Waar met passie wordt gewerkt, wil het wel eens knallen. Mooi als je dat zelf kunt uitpraten en daarna samen een nieuwe koers kunt bepalen. Lukt dat niet (meer) dan is er altijd de mogelijkheid om het met behulp van een professionele mediator te proberen, vóór je het opgeeft of tegen elkaar gaat procederen.

We kijken er naar uit om nog vele jaren in Edam en wijde omgeving deel uit te maken van het lokale ondernemerslandschap en op onze eigen manier een steentje bij te dragen aan minder conflicten en méér oplossingen.

Wil je meer weten over mediation of eens op de koffie komen in Edam? Neem gerust contact op.

mediation millennials

Mediation en millennials – nieuwe videoserie Lindsay Kom

Afgelopen maanden dook Lindsay Kom, VU masterstudent Conflicthantering, rechtspraak en mediation in het leven van de huidige generatie young professionals, de millennials. De komende weken lanceert zij elke week een nieuwe video. Gesprekken waarin ze de diepte van conflict en het werkende leven verkent met drie gasten; Renée Feijen, Grace Lucky Janssen en Érika Magalhaes e Silva. Hoe kijken zij aan tegen samenwerken, conflictpatronen en conflict op de werkvloer?

Lindsay Kom: “In de mini videoserie Om de tafel zitten met ga ik in gesprek met young professionals over het onderwerp conflicten op de werkvloer. Middels een quiz wilde ik onderzoeken wat nou typisch het conflict respons is van millennials. Zijn ze meer fight, flight, freeze of is er nog een vierde reactie? Want met millennials weet je het maar nooit!”

Kijken?
Benieuwd naar de video’s? Kijk de eerste aflevering op ons youtube-kanaal en abonneer je op deze playlist als je automatisch een berichtje wilt zodra de volgende video live gaat.

Meepraten?

Wil jij als collega van een millennial of zélf als young professional met ons in gesprek over intergenerationeel samenwerken? Op woensdagavond 7 juli, van 19.30-20.30 hosten Lindsay Kom en Tabitha van den Berg samen een interactieve online sessie over conflictstijlen, millennials en samenwerken anno 2021. Sparren, uitwisselen en leren van elkaar, juist nu we weer langzaam terugkeren naar kantoor!

Meld je gratis aan voor deze sessie, stuur ons een bericht.

Meer lezen over dit onderwerp?

Download ook dit artikel van Veerle Hanssen uit ons Mediation Magazine: MAgazine – young professionals

 

Millennial pitch mediation

De grote “Mediation voor Millennials”pitch-wedstrijd

Win een boeiend boekenpakket én 1 kg chocola deze zomer

Hoe krijgen we de millennial aan mediation? Wij hebben hulp nodig! Zet deze zomer jouw creativiteit in, en stuur ons een pitch! Een fotocollage/moodboard, essay, podcast of video-boodschap, alles mag!

Millennials: de voor(oor)delen

Millennials willen zich altijd blijven ontwikkelen! Kritische vrijbuiters op zoek naar avontuur, vrijheid, opererend vanuit de drive om te leren, ontdekken en bezield te leven. Zomaar wat beelden die er zijn, al dan niet kloppend – over millennials.

Millennials: hoe zien ze zichzelf?

Lindsay Kom, stagiaire bij Mediation Amsterdam van februari t/m juli 2021, zocht een heel aantal millennials op. Ze ging met hen in gesprek over conflictstijlen, eigen conflicten en visie op samenwerken en maakte daar 3 video’s van.

Kijk de videoserie “Om de tafel zitten met”:
Lindsay Kom en Renée over samenwerken en leidinggeven als young professional
Lindsay Kom en Grace Lucky Janssen over burn-out en leiderschap
Lindsay Kom en Erika Magalhães e Silva over samenwerken in internationale teams en het expatleven

Lindsay, mediation & de millennials

Lindsay rond de komende maanden niet alleen haar master rechtsgeleerdheid af, maar ook de basisopleiding tot Legal Mediator.

Zoals ze zelf zegt; “I love millennials”. Millennials van nu krijgen aardig wat voor hun kiezen. De overspannen woningmarkt, flexibilisering van werk, studieschuld en daar bovenop de pandemie: er zijn sterke signalen dat al deze zaken hun (psychische) tol eisen. Dat kan zich vertalen in spanningsklachten en daardoor uitval en/of conflict op de werkvloer. Lindsay Kom: “Ik zou graag millennials en young professionals willen bereiken als mediator. Zorgen dat ze weten dat je ook op een veilige, respectvolle manier met elkaar om tafel kan om onderlinge spanningen op tijd te adresseren en op te lossen.”

Help jij haar mee deze boodschap te ‘verkopen’?

– Vorm: vrij
– Deadline: donderdag 25 augustus, 9.00
– Bekendmaking: maandag 30 augustus, 12.00 via Insta-live op ons instagram-account
– Inzendingen via info@mediationamsterdam.nl of per slakkenpost: Johan van Hasseltweg 2C1, 1022 WV Amsterdam

Over de prijs:

– 1 kg Tony Chocolonely chocola
– Boekenpakket
– The International Bestseller Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman.
Amsterdam en het slavernijverleden van de Gemeente Amsterdam en Lonneke Lodder
De meeste mensen deugen van Rutger Bregman.

We kijken uit naar jullie inzendingen! 

meditatie versus mediation

Mediation of meditatie – uitnodiging

UITNODIGING donderdag 4 november
Beweeg en onderzoek met ons mee: Mediation versus  én meditatie!

De Week van de Mediation 2021 van 1 tot en met 5 november heeft als thema van binnen naar buiten. Een uitnodiging om de verbinding te zoeken met maatschappelijke doelen en andere sectoren. Daar doen wij graag aan mee! Maar – zoals u dat van ons gewend bent – net een beetje anders. Want wij denken dat van buiten naar binnen eigenlijk ook heel effectief kan zijn!

Wij nodigen u daarom graag uit voor een bespiegelings- en beweegmoment in het W.H. Vliegenbos op donderdag 4 november. Een moment om samen met andere ondernemers en buurtbewoners te leren in- én uitzoomen in uw eigen relatie met conflict, ruzie en spanningen binnen- en buitenshuis. Met een aantal hele specifieke oefeningen waardoor u uw luistervaardigheid kunt vergroten en de eigen conflictrespons beter leert kennen.

Want koste wat koste de lieve vrede bewaren kost heel veel energie! Dat kan ook anders. Daarom gaan wij als mediators samen met beeldend kunstenaar en zenleraar Mathilde de Vriese van Meditatiecentrum de Zamenhof aan de slag.

Buurtgenoten en andere overeenkomsten

Al jaren zijn Mathilde en wij buren in het Hamerstraatgebied in Amsterdam Noord, en komen we elkaar tegen. Voor deze editie van de Week van de Mediation hebben we elkaar actief opgezocht. Want hoe vaak wordt mediation niet met meditatie verward? Of denkt men dat mediation iets zweverigs therapeutisch is! In plaats van heel hard ontkennen dat het niets met elkaar te maken heeft, gaan we op 4 november eens onderzoeken wat meditatie aan mediation kan toevoegen en hoe het ondergaan en doorstaan van conflict kan toevoegen aan uw levenslust.

Bent u er bij?

Praktische info

Het programma duurt een uur en we starten om 11.00 en om 16.30.

Verzamelen bij de bogen bij de ingang van het W.H. Vliegenbos (aan de kant van de Meeuwenlaan)

Aanmelden kan hier. NB: Zet er a.u.b bij voor welke van de twee tijdstippen u uzelf wilt opgeven. Kosten: geen!

mediation en trauma

Mediators en trauma – webinar

Conflict en trauma: ze gaan soms hand in hand. Omdat een conflict op het werk of in het gezin traumatisch kan zijn.  Maar soms gebeurt er ook nog iets anders. Een ‘nieuwe’ stressvolle situatie kan oude pijn – trauma – oprakelen. Soms is een cliënt zich daarvan bewust, en open over de eerdere ervaringen. Niet altijd. Soms besef je dat er een extra dimensie is en dat de reacties die je waarneemt niet lijken te passen bij de situatie in het hier en nu.

Als mediators zijn we geen therapeut, maar we werken wel met mensen in een vaak kwetsbare fase in hun leven.

Hoe gaan wij om met trauma aan tafel én hoe bewust zijn we van dat wat we zelf meebrengen aan tafel?

In de week van de mediation 2021, van 1 – 5 november, gaan wij, Tabitha van den Berg en Marjon Kuipers graag met elkaar en met andere mediators in gesprek over het thema trauma binnen ons mediatorschap. Een avond met een combinatie van wetenschap, praktijk en gezamenlijk verkennen van deze thema’s.

Schuif je aan?

Datum: woensdag 3 november, 19.30 – 21.00
Locatie: via Zoom
Aanmelden: graag o.v.v. trauma webinar (geen kosten aan deelname verbonden)

Ps: op donderdag 4 november ook een publieksactiviteit; een wandeling door het W.H. Vliegenbos  in Amsterdam Noord met zenleraar Mathilde de Vriese en mediators van Mediation Amsterdam.

mediation

Goede voornemens: MKB en mediation

Zo, de eerste volle werkweek van 2019 zit we weer bijna op. Onze persoonlijke professionele goede voornemens deelden we al in een vlog, maar we hebben ook een mooie belofte aan het MKB als kantoor Mediation Amsterdam.

Wij willen bijdragen aan méér bekendheid over mediation onder MKB-ondernemers. In de hoop dat dat uiteindelijk ook bijdraagt aan méér oplossingen voor ondernemers. MKB’rs zijn ondernemers die met hart en ziel geloven in hun bedrijf en product, risico’s nemen en vaak dag en nacht werken voor de zaak. En onderweg tegen gedoe aan kunnen lopen.

Misverstanden met zakelijk partners of in een samenwerkingsverband van ZZP’rs, met aandeelhouders, investeerders, klanten of afnemers: conflicten ontstaan vaak met iets kleins maar kunnen massieve gevolgen hebben.

En wij denken dat mediation juist voor MKB’rs een goed middel kan zijn. Snel, effectief, met behoud van relatie en reputatie werken aan pragmatische oplossingen waar iedereen mee verder kan.

Onze belofte voor 2019: meer ondernemers bijstaan. En daarom zijn wij. Eline van TijnRoderic van Voorst tot Voorst en Tabitha van den Berg voortaan elke maandagavond van 19.00-21.00 en op afspraak bereikbaar voor een gratis telefonisch conflict-consult.

Behoefte aan zo’n vrijblijvende telefonische sparsessie? Bel 020 685 3330 of mail naar info@mediationamsterdam.nl en wij nemen contact met u op.

covid en samenwerken

Het nieuwe normaal een blijvende verandering?

Nieuwe vormen van samenwerken en conflict in tijden van pandemie

Op 9 december organiseren wij opnieuw een interdisciplinaire kennissessie rondom psychisch verzuim, spanningen en conflict op de werkvloer. Na de sessie van 9 maart, met ervaringsdeskundigen met autisme, chronische depressie en niet aangeboren hersenletsel, en die van 16 september over de dynamiek in familiebedrijven, willen we dit maal in gesprek over de impact het ‘nieuwe normaal’ op de werkvloer.

COVID in de praktijk

In onze mediations de afgelopen maanden merken we dat er nieuwe misverstanden en strubbelingen kunnen ontstaan. Als gevolg van restklachten na corona, maar ook bijvoorbeeld omdat het thuiswerken voor de één een zegen is, en een ander niet kan wachten totdat de kantoortuin weer lekker vol zit.

Managers worstelen met ‘in verbinding blijven’, signalen rondom dreigend verzuim lijken minder goed opgepikt te worden en hoe houd je vergaderingen een beetje leuk via beeldbellen? Ook lijken ‘moeilijke’ gesprekken, over functioneren, houding en gedrag via Teams of Zoom (nog) minder goed uit te pakken dan live.

Kortom; wij zien genoeg gespreksstof om met elkaar van gedachten te wisselen, te sparren over lastige kwesties en best practices te delen. We hebben zin om – juist nu – dit rare jaar in gezamenlijkheid af te sluiten.

Praat je mee? Er is plek voor max 20 professionals. Meld je aan voor deze (online) bijeenkomst op donderdag 9 december, 10.00-12.00 (via Zoom). Heb je een bijzonder vraagstuk wat je wilt inbrengen, laat het ons dan vooraf ook even weten, dan zorgen we dat er ruimte voor is!

Wij horen heel graag!

OPINIE: herziening rechtsbijstand

Innoveren en veranderen doe je samen!

Vorige week presenteerde Sander Dekker, onze minister van Rechtsbescherming, zijn langverwachte visie op de herziening van de rechtsbijstand, met als motto ‘minder procedures, meer oplossingen’.
Dat levert discussie op want de belangen zijn groot. Vervangt de mediator straks de sociale raadsheren en -vrouwen? Wij, twee ervaren registermediators in arbeids- en familiekwesties, hopen van niet.

Het goede nieuws
Die visie van Dekker is door veel mediators enthousiast ontvangen. Heldere procedures en gedegen advies voor iedereen, en zelf oplossen wanneer dat kan: daar kan niemand op tegen zijn.
Vaak zoeken mensen in juridische procedures oplossingen voor problemen die veelal niet juridisch van aard zijn. Dat is onnodig belastend voor de rechtspraak. Helemaal omdat deze kwesties vaak niet opgelost zijn nadat de rechter – met alle wijsheid en het wetboek in de hand – een uitspraak doet.

Ook de rechterlijke macht zelf signaleert dat en stimuleert partijen gedurende het proces om samen tot oplossingen te komen. Door te wijzen op het Mediationbureau en ook zelf te experimenteren met alternatieven, zoals de GOO-methode (Gericht Op Oplossing) en spreekuurrechters.

De kanttekening
De plannen van de minister lijken te suggereren dat advocaten burgers aanmoedigen om nodeloos te procederen. Op kosten van de staat. Termen als ‘perverse prikkels’ doen geen recht aan de betrokkenheid en overgave waarmee (sociaal) advocaten zich inzetten voor hun cliënten. In reactie op de plannen van de minister zetten sommige rechters en advocaten mediation weg als een goedkoop (lees ‘tweederangs’/’minderwaardig’) alternatief voor een goede advocaat. Met de onderliggende boodschap: dat moet je niet willen.

Een harde discussie tussen mediators en advocaten over wie de burger de beste oplossingen biedt, levert alleen maar verliezers op.

Advocaten en mediators zijn niet inwisselbaar. Ieder heeft een eigen rol en eigen aanpak. Zoals procederen niet altijd leidt tot een oplossing, leent ook niet elke zaak zich voor mediation.
Het debat zou moeten gaan over hoe en door wie de burger met een (schijnbaar) juridisch probleem het beste geholpen is. Niet over ‘welke oplossing kost de schatkist op korte termijn het minste geld.’

Voorwaarden voor de beste oplossing
De basis van mediation is de vrije en vrijwillige keuze van conflictpartijen om het gesprek weer aan te gaan. Vanuit een vrije, gemotiveerde keuze komen mensen tot duurzame, gedragen besluiten. Zeker in mediation zijn we niet gebaat bij mensen die alleen aan tafel komen omdat het ‘moet’.

Of je nu kiest voor mediation of de rechter vraagt om een oordeel: wij vinden dat de burger die keuze zelf moet kunnen maken. Dáár ligt een belangrijke taak voor de overheid. Investeren in heldere en toegankelijk voorzieningen waar de burger zich gedegen, neutraal en gericht kan (laten) informeren is een goede eerste stap. Toegang tot goede informatie, eerlijke en passende procedures, en zelf kunnen kiezen voor mediation of rechterlijke toetsing maakt dat ons stelsel werkt.

In het plan van de minister wordt gesproken over ‘triage aan de voorkant’, een nieuw in te richten, onafhankelijke faciliteit die voor de (rechts)hulpzoekende burger bepaalt voor welke hulp hij in aanmerking komt. Op die manier wordt de weg naar de rechter voor mensen met een smalle beurs mogelijk afgesneden.

Het moment is nu
Dat het tijd is om veranderingen door te voeren, daar is iedereen het over eens. Die discussie vraagt wat ons betreft om een bredere aanpak dan het reguleren van de toegang tot het recht voor partijen zonder geld. Er wordt immers ook fors beslag gelegd op onze rechterlijke instanties voor kwesties tussen bedrijven of burgers met meer dan voldoende middelen en een probleem dat op een andere, en voor alle betrokkenen wellicht betere, manier had kunnen worden opgelost.

Onze oproep aan alle mediators, advocaten, rechters, burgers én betrokken bewindslieden: laten we samen dat nieuwe systeem vormgeven. Niet ten koste van elkaar, maar mét elkaar. Doen wat werkt, in het belang van burger.

Een eerlijk, toegankelijk en goed functionerend systeem om problemen in een zo vroeg mogelijk stadium duurzaam op te lossen, dat willen we allemaal. Wij denken graag verder mee!

Tabitha van den Berg, MfN-registermediator, gespecialiseerd in zakelijke geschillen en arbeidszaken [Mediation Amsterdam]
Anouk van der Jagt, MfN-registermediator, gespecialiseerd in familiezaken [fiftyfifty mediation]

* Dit stuk is eerder gepubliceerd op LinkedIn