Samenwerken en ordeningsprincipes

Formele en informele hiërarchie

Mensen neigen naar hokjes. Dat maakt dat je in een groter geheel snel in kaart krijgt wie, wat, waar. Als iedereen werkt vanaf zijn eigen, juiste plek, geeft dat kracht aan de persoon èn aan het geheel.

Nou zijn er in organisaties ‘eigen, juiste’ plekken, bepaald door de hiërarchie, dus dat is fijn. Een heldere ordening.

Gelijke monniken, gelijke kappen?

Maar hoe werkt dat dan in een team van meerdere personen met dezelfde functie? Geldt daar dan niet iets als ordening? Het geldt daar zeker, alleen is die ordening niet altijd duidelijk en dus, je raadt het al: voer voor gedoe en conflict.

Waarde

Wie is er belangrijker in het team: degene die er het langst werkt, degene met de meeste ervaring, de oudste, de jongste, de meest geleerde, degene die het best met iedereen kan opschieten of degene die het handigst is met de bedrijfssoftware?

Een voorbeeld: degene die ergens al 20 jaar werkt zal het meeste weten van de historie van de organisatie, en in de ogen van de nieuweling ook het minst open staan voor vernieuwing. De ‘new kid on the block’ wil zijn of haar plek veroveren en gaat in de ogen van de ervaren collega maar al te vaak te makkelijk door roeien en ruiten.

Illusies

Het slechte nieuws is: een èchte helder afgebakende (sub)ordening is een illusie. Verschillen zijn er nou eenmaal.

Het goede nieuws is: het gesprek hierover aangaan en de verschillende manieren van ordening (wie betekent wat voor het team), werkt erkennend en veelal – ook – gedoe-oplossend.

Herken jij dit? Een groepsdialoog met diverse werkvormen kunnen de onderlinge samenwerking verbeteren. Zodat zowel de afzonderlijke individuen als de groep als geheel beter en prettiger kunnen functioneren. Meer weten over hiërarchie en samenwerken? Neem vrijblijvend contact op via info@fritsb.sg-host.com

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *