Knokken op het schoolplein

Een tijdje terug gebeurde er iets heftigs vlak voor de school van mijn kinderen. Twee ouders kregen in het bijzijn van hun kind na schooltijd slaande ruzie en rolden uiteindelijk vechtend op straat. Ondanks dat ze bijna werden aangereden, bleven ze op elkaar inhakken. Uiteindelijk haalde de politie ze uit elkaar.

Ik was er niet bij, mijn kinderen wel. ’s Avonds aan tafel deelden ze hun schrik. De dag erna was het gevecht, de komst van de politie en vooral “wat nu?”, onderwerp van gesprek bij de kapstokken. De impact op kinderen, leerkrachten en andere ouders bij dergelijke incidenten is flink.

Verstandsverbijstering
Ik weet niet wat er die middag aan de hand was. Wel weet ik dat conflicten ongelofelijk ingrijpend kunnen zijn. Je raakt in de onmacht en woede je gewone verstandige zelf kwijt. De emotionele, materiële en soms ook fysieke schade van gewelddadige verbale en/of fysieke uitbarstingen is enorm. Niet alleen voor de direct betrokkenen, in dit geval jonge kinderen. Ook voor iedereen die er soms ongewenst in betrokken wordt. Twee ruziënde buren veroorzaken twee kampen in de flat. Twee collega’s die met elkaar overhoop liggen zorgen voor spanningen op de hele afdeling.

Als mensen, soms maanden later, na zo’n geweldexplosie, weer fatsoenlijk met elkaar in gesprek komen, zie je meestal zelfs de meest onredelijk overkomende woesteling weer mens worden. Met vaak hele gewone behoeftes. Gehoord willen worden, ruimte voor zijn of haar mening, veiligheid en vertrouwen.

Oplossingen
Zit jij in een escalerend conflict en wil je erger voorkomen? Of wil je wel weer praten, maar weet je niet goed hoe je het gesprek weer op gang krijgt? Wellicht biedt een mediationtraject kansen.

Bij (echt-)scheidingen verwijzen wij je graag door naar onze collega-mediator hier in Noord, Anouk van der Jagt.

Heb je slaande ruzie met de buren, dan buurtbemiddeling een goede optie, in (Groot) Amsterdam kun je een beroep doen op Beter Buren.

Zit je met een zakelijke kwestie, bijvoorbeeld met een collega of klant: neem contact op en ga met elkaar om tafel. Wij staan graag voor je klaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *