BLOG

Yuri en de vertrouwensbreuk
Daar ging het goud. De trainer gooide de handdoek in de ring(en). Yuri lag eruit.
Heel Nederland volgde het drama op de voet. Of in ieder geval een flink deel van Nederland. Zeker toen er ook nog een rechtszaak volgde. Sensatiebelust zat ook ik aan mijn live-twitterfeed gekluisterd.
Ik zat die middag op het terras met een oud-rechter en mediator. Wachtend op het vonnis hadden we het over hoe conflicten escaleren. En hoe deze zaak, net als ieder team-/arbeidsconflict, bijna alleen maar verliezers kent. Op de Fransman na die alsnog mee mocht doen aan de finale.
Het vonnis is er inmiddels. De NOC-NSF heeft niet onrechtmatig gehandeld. Er waren afspraken en die zijn geschonden. Dus Yuri mocht naar huis gestuurd worden.
Wat doe je bij een opeenstapeling van irritatie en geschonden afspraken als de belangen groot zijn? Kun je vertrouwen herstellen als er al zoveel bagage is?
Als mediator hoor ik in de meeste intake gesprekken een soortgelijk verhaal. Sluimerende irritaties, botsende karakters en één of meerdere incidenten veroorzaken een vertrouwensbreuk.
En dan sta je als werkgever en werknemer voor de keuze. Gaan we dit proberen te lijmen of gaan we uit elkaar. Dat laatste gaat meestal niet zonder slag of stoot overigens.
Mediation is een goed middel om te onderzoeken wat er onderweg gebeurd is. Is er nog voldoende ruimte en wil om samen te bouwen aan een verbeterde werkrelatie? Heb je elkaar nog nodig? Wat waardeer je in elkaar? Zijn er achteraf gezien wellicht verzachtende omstandigheden die maken dat je het incident nu anders kunt zien?
Vaak blijkt de soep minder zout dan gedacht. Soms ook niet. Maar dan is dat meestal ook een gezamenlijke conclusie. En ontstaat er geen mediaspektakel over de ontplofte relatie. Zoals dat bij Yuri en zijn coach en de turnbond wel het geval was.
Dus kom je er niet uit met elkaar? Ga in gesprek onder begeleiding van een ervaren mediator om te onderzoeken wat de beste oplossing is voor jullie conflict.
En de NOC-NSF zou ik van harte willen aanraden om in het vervolg een mediator toe te voegen aan het Olympische supportteam. Naast de masseurs, fysiotherapeuten, perswoordvoerders en mental coaches. Want conflicten zijn menselijk, maar de prijs van gedoe in je team is hoog. Zeker bij topsport. En de hele wereld kijkt en smult mee.